Goud in het vizier van HSBC

De goudprijs in dollars kende onlangs zijn laagste punt in vijf jaar tijd. De laatste keer dat goud zo laag stond was februari 2010. Een dreigende renteverhoging in de VS – een die al vele maanden op zich laat wachten – wordt dat gegeven ten laste gelegd. HSBC geeft echter aan dat goud in 2016 weleens zijn rentree zou kunnen maken.

James Steel – chief precious metals analyst bij HSBC – benadrukte de drie belangrijkste redenen om wat positiever over het edelmetaal te denken. Te weten opkomende markten, de euro en ETF’s.

Ten eerste de blijvende en grote vraag uit opkomende markten voor goud, en dan met name de kans op hogere vraag van China en India. Samen zijn zij goed voor bijna tweederde van de wereldwijde fysieke vraag. Steel wees erop dat zij behoorlijk prijsgevoelig zijn: Aziatische kopers laten van zich horen wanneer de prijs onder de $1.100 per ounce gaat en laten het afweten wanneer de prijs in de buurt van de $1.300 komt. Met huidige lage prijzen zal de vraag robuust blijven.

Daarnaast – ondanks de dreiging van een renteverhoging in de VS – de mogelijkheid van een hogere euro, die de laatste tijd veel in heeft moeten leveren. Een verkorte aanscherping door de Fed, of een ommekeer in beleid als gevolg van lage inflatie en een zwakke groei, zou de dollar kunnen doen verzwakken. De historisch gezien omgekeerde relatie die de dollar en goud met elkaar hebben zou daarom – in dollars – voor steun kunnen zorgen in de goudprijs.

Ten derde verwacht Steel dat goud ETF’s in 2016 weer aan de koopzijde zullen staan – de afgelopen 3 jaar was daarvan het tegenovergestelde sprake – en dat long positions op bijvoorbeeld ook de Comex omhoog zullen gaan. Steel:

We believe the bulk of ETF sales have occurred. At the same time, short positions are relatively high and hold out the possibility of a short covering rally in gold

Een positief geluid vanuit de bankensector aangaande de goudsector, het kan verkeren.

Bron: Financial Post

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]