Voormalig New York Fed Exec: “Centrale banken zullen meer goud gaan opkopen”

Volgens voormalig senior executive van de New York Fed Timothy Fogarty neemt de wereldwijde belangstelling in goud door centrale banken toe en is er daarbij ook nog ruimte voor groei.

Dat groeiende sentiment werd duidelijk ten tijde van de London Bullion Market Association’s 2018 edelmetalenconferentie, waarbij meer dan 30 afgevaardigden van centrale banken over de hele wereld aanwezig waren.

Timothy Fogarty, internationaal bankierdeskundige en voormalig senior vice-president van de New York Fed, denkt dat centrale banken meer goud zullen kopen als onderpand van buitenlandse reserves en in diversificatie van activa.

“Gold will always have utility as an investment asset. As an investor -central bank or not – if your portfolio grows large enough, you are going to diversify. And gold should undeniably be part of that diversification. That is classic good governance, good management”

Fogarty ziet potentieel voor verdere diversificatie door centrale banken en ziet dit als een jarenlang proces, wat de goudprijs zal blijven ondersteunen.

Hij merkte op dat de Federal Reserve volgens de wet geen goud aan mag houden. De Amerikaanse Treasury beheert daarom ook de goudreserves van het land.

Ook Ray Testa, huidig senior vice president van de Markets Group bij de New York Fed, gaf in zijn speech op de conferentie aan dat goud en de Amerikaanse geschiedenis onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en gaf aan dat goud een noodzakelijk deel van een evenwichtige portefeuille uitmaakt.

Ondertussen hebben centrale banken over de hele wereld hun goudaankopen opgevoerd tot het hoogste niveau in bijna drie jaar tijd, aldus de World Gold Council (WGC) vandaag in een nieuw rapport.

In de drie maanden tot eind september kochten centrale banken meer dan 148 ton goud op, een stijging van 22 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Aankopen door centrale banken kwam daarmee in het derde kwartaal uit op 5,82 miljard dollar.

De centrale bank van Rusland leidde de aankoop en kocht meer dan 92 ton goud. De grootste kwartaalaankoop van het land ooit. Andere grote opkopers in het derde kwartaal bleken de centrale banken van Turkije (18.5 ton), Kazachstan (13.4 ton) en India (13.7 ton).

Bronnen: Kitco, WGC

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]