Canada investeert 5 miljoen Canadese dollar in Goldcorp’s Borden-mijn

Goldcorp’s derde kwartaal resultaten bleken niet geheel om over naar huis te schrijven. Zij kende een bijzonder lage productie en ook de tegenvallende goudprijs hielp niet mee. Goldcorp meldde een omzet van 621 miljoen dollar in het derde kwartaal, 28,3 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Ook gekeken naar de prestaties van de aandelen van het bedrijf in vergelijking met concullega’s viel het de afgelopen drie jaar vies tegen. Toch mag het onderliggende potentieel niet vergeten worden. Met deze lage aandelenprijs, voornamelijk veroorzaakt door negatieve omstandigheden in plaats van de fundamentals die sterk mogen heten, liggen er kansen.

De schuld is onder controle en de toekomst is helder en winstgevend, ervan uitgaande dat de goudprijs in 2019 weer zal stijgen.

David Garofalo, CEO van Goldcorp, geeft tegenover Bloomberg aan dat de sector in zijn geheel bijzonder slecht heeft gepresteerd de afgelopen jaren, dit terwijl de goudprijs in Canadese dollars toch met zo’n 15 tot 20 procent is gestegen.

Voor Goldcorp geldt in ieder geval dat zij, dit in tegenstelling tot andere goudmijnbouwbedrijven, haar reserves de afgelopen twee jaar heeft weten te vermeerderen met 7 procent. Ook voor de komende drie jaren verwacht zij een groei in reserves met zo’n 20 procent.

Groei is dus wat er in zijn algemeenheid ontbreekt in de sector. Goldcorp probeert dat probleem te tackelen, ook door middel van innovatie.

Op maandag ontving Goldcorp dan ook 5 miljoen Canadese dollar van de Canadese overheid voor haar Borden-goudmijnbouwproject. Dit als onderdeel van de Canadese inspanningen om innovatie in schonere, duurzamere mijnbouwpraktijken te stimuleren.

Borden zal Canada’s eerste volledig elektrische goudmijn zijn waarbij alle dieselmobiele apparatuur vervangen wordt door elektrische voertuigen. Goldcorp verwacht alle broeikasgassen die samenhangen met de verplaatsing van erts en afvalgesteente te elimineren, gelijk ongeveer 50 procent van de totale broeikasgassen afkomstig van de mijn.

De financiering van het project zal worden verstrekt via het Natural Resources Canada Clean Growth Program, een investeringsfonds van 155 miljoen dollar voor onderzoek, ontwikkeling en demonstratieprojecten op het gebied van schone technologie in de energie-, mijnbouw- en bosbouwsector.

Bronnen: Bloomberg, Mining, Seeking Alpha, Goldcorp

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.