JPMorgan: “Geopolitiek risico’s? Investeer niet in goud”

Volgens JPMorgan Chase zouden beleggers die zo min mogelijk blootstelling willen hebben aan geopolitieke onzekerheden vooral grotere posities aan moeten houden in de dollar en volatiliteitsindexen en juist weg moeten blijven van favoriete vluchthavens als de yen en goud.

In een 135 pagina rapport dat gisteren werd uitgegeven door de bank maakten strategen, geleid door Global Head of Research Joyce Chang, duidelijk dat deze activa niet noodzakelijkerwijs de best presterende activa betreffen ten tijde van onrust.

Chang: “Geopolitical risk is the norm, not the exception. We’re trying to incorporate Big Data and higher-frequency ways to find investment strategies”

Om het geopolitieke sentiment te kwantificeren ontwikkelde JPMorgan vorig jaar een Global Anxiety Index, gebaseerd op het aantal nieuwsberichten dat dagelijks over verschillende geopolitieke onderwerpen wordt gepubliceerd. Beleggers zouden zich in ieder geval schrap moeten zetten voor meer volatiliteit, zo blijkt uit de laatste lezing.

Opvallend dat JPMorgan juist aanbeveelt niet voor goud te gaan ten tijde van geopolitieke onrust en meer volatiliteit aangezien zij zelf een van de grootste, zo niet de grootste, investeerder ter wereld is in het kleine broertje daarvan: fysiek zilver. Ook in fysiek goud zou zij flink investeren, terwijl de bank op de papieren Comex markt vaak juist de grootste shortposities inneemt.

Daarnaast is JPMorgan Chase de afgelopen jaren volop bezig geweest met de ontwikkeling van een eigen ethereum blockchain: Quorum. Daar waar CEO Jamie Dimon geen goed woord over heeft voor grote broer daarvan: bitcoin, wat ook wel het “digitale goud” wordt genoemd.

Quorum kan wel gezien worden als JP Morgan’s bedrijfsversie van de ethereum-blockchain. De bank laat nu weten dat het die eigen ontwikkelde blockchain gaat gebruiken om – nu komt ’ie – goud te “tokaniseren”.

Deze blockchain zal duurzame mijnbouwers de mogelijkheid gaan bieden om een premie te verdienen. In een rapport op nieuwswebsite Financial Review werd de ontwikkeling beschreven als “een indicatie van nieuwe handelsmogelijkheden die de ontwrichtende technologie in het komende decennium zal creëren”.

En blijkbaar is goud, volgens de bank in huidig klimaat dus een minder goede investering, het ideale actief om een nieuwe innovatieslag te maken. Opmerkelijk.

Bronnen: Bloomberg, CCN, Goldseek

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]