Trump beveelt sancties op Venezuela’s goudsector

Amerikaans president Donald Trump heeft een executive order uitgevaardigd dat nieuwe sancties op Venezuela’s goudsector oplegt. Onder meer in een poging om de handel van Venezuela met Turkije te onderbreken.

Vorige week woensdag werd de order door Trump ondertekend. De dag daarop maakte National Security Adviser John Bolton middels een speech de sancties bekend.

Het richt zich ook op corruptie binnen Venezuela’s goudsector. De verwachting is dat het een beduidende impact zal hebben op de economie van het land.

In de toespraak van Bolton bij de Freedom Tower in Miami, het gebouw waar de federale overheid vele vluchtelingen ontving die Fidel Castro’s Cuba ontvluchten, gaf hij aan dat de sancties als onderdeel gezien mogen worden in bredere inspanning om democratie in de regio te bevorderen. Hij kondigde ook plannen aan om ambtenaren in Cuba en Nicaragua te sanctioneren.

Bolton: “This triangle of terror stretching from Havana to Caracas to Managua is the cause of immense human suffering, the impetus of enormous regional instability, and the genesis of a sordid cradle of communism in the Western Hemisphere. Under President Trump, the United States is taking direct action against all three regimes to defend the rule of law, liberty, and basic human decency in our region”

Naast de goudsancties, kondigde Bolton aan dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken meer dan twee dozijn entiteiten zal sanctioneren, die door de Cubaanse militaire en inlichtingendiensten worden gecontroleerd. Financiële transacties tussen hen en Amerikaanse burgers of ondernemingen zullen worden belemmerd.

Terwijl aanvankelijke inspanningen zich op de goudsector van het land zal concentreren, geeft de order verschillende Amerikaanse departementen het gezag om zich in de toekomst ook op andere sectoren te richten.

De goudindustrie van Venezuela wordt sinds enkele weken door Amerikaanse ambtenaren flink onder de loep genomen. De Treasury Department gaf daarbij aan dat vele mijnen door criminele bendes worden geleid. Dat zou onder meer zorgen voor grote ecologische schade.

De sancties zullen ook hoogstwaarschijnlijk een bijzonder effect hebben op de handel met Turkije, waarmee jaarlijks tonnen aan goud worden uitgewisseld voor raffinage en verwerking.

Ambtenaren hebben daarnaast hun bezorgdheid geuit over het feit dat een deel van het goud zijn weg naar Iran kan vinden, wat in strijd is met de sancties tegen de Islamitische Republiek.

Bronnen: Bloomberg, Straits Times, Reuters

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]