Vermogensbeheerders positioneerden zich in zilver

Vermogensbeheerders verhoogden vorige week dinsdag hun long posities in zilver maal negen! Zilver verhandeld op de Comex futures beurs steeg voor juli tot de 16,891 dollar per ounce met 43,8 cent.

Ook in goud steeg de nettolong positie, daar echter met een bescheiden negen procent, zo bleek uit de meest recente gegevens verzameld door de Commodity Futures Trading Commission.

De afgelopen zeven weken waren beleggers niet zo bullish op het edelmetaal, maar het bleek een absoluut verkeerde zet. De volgende dag gaven beleidsmakers van de Fed aan dat er dit jaar meer renteverhogingen zullen volgen dan eerder voorspeld. Goud eindigde daarop vorige week vrijdag een stuk lager.

Het volgende CFTC-rapport zou daarom een flinke terugval kunnen laten zien in die bullishe houding van hedgefondsen, nu de goud- en zilverfutures op vrijdag flink daalden.

De futures van augustus stonden op de 1.282,90 dollar per ounce, terwijl de futures in zilver voor juli gedaald waren tot 16,59 dollar per ounce gistermorgen.

Enkele van de trouwste beleggers in goud zitten voornamelijk in de goud-ETF’s. Er zijn echter tekenen dat ook zij de handdoek in de ring werpen. Aanhoudingen in de iShares Gold Trust, de op één na grootste goud-ETF, daalde de afgelopen vijf weken met bijna een half miljoen ounces.

Een flinke verandering in sentiment gezien het nog maar een maand geleden een record in aanhoudingen wist neer te zetten, zelfs terwijl de prijs van het edelmetaal daalde.

Shree Kargutkar, portfolio manager bij Sprott, dat 8,3 miljard dollar beheerd ziet het evengoed rooskleurig in. Volgens hem gaat het om korte termijn bewegingen, waarbij de stijgende inflatie uiteindelijk leidend zal zijn.

Kargutkar: “The short-term moves that we’re seeing right now are just a knee-jerk reaction. What really helps drive gold is when inflation is running hotter than the nominal interest rates environment. Inflation expectations over the longer-term will likely be strengthened”

Netto long of short positionering in de CFTC-gegevens geeft het verschil weer tussen het totale aantal bullishe (long) en bearishe (short) contracten. Beleggers volgen die gegevens om de algemene stemming in de markt te peilen.

Een te hoog of te laag aantal posities wordt door velen gezien als tekenen van dan wel overbought dan wel oversold positionering. Waarbij markten wellicht rijp zijn voor een prijscorrectie.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]