Rusland dumpt Treasuries voor goud

Hoewel beleggers gewoonlijk de veiligheid opzoeken in Amerikaans schuldpapier, deed Rusland in april bijna de helft aan Amerikaanse Treasuries van de hand.

Het mag gezien worden in reactie op zware sancties vanuit Washington opgelegd aan verschillende Russische bedrijven.
Danske Bank A/S schrijft die verkoop toe aan een “geopolitieke impasse”, waarbij Rusland in plaats van Treasuries zijn aankopen aan goud flink op peil weet te houden.

Vladimir Miklashevsky, senior econoom bij Danske Bank Helsinki: “Some people ask whether the Russian central bank sold them to support the ruble in April, but it’s about changing allocation as reserves continue to grow. Rising U.S. yields have fueled the sell-off”

Rusland verkocht in april voor 47,4 miljard dollar aan Treasuries, meer dan welke andere belangrijke buitenlandse aanhouder van Amerikaanse obligaties. Evengoed namen de reserves toe, met name door de stijgende olieprijzen.

De centrale bank blijft daarentegen zijn goudvoorraden uitbreiden, waardoor het aandeel goud in internationale reserves op het hoogste peil terecht is gekomen in de 18 jaar dat president Poetin aan de macht is.

De Bank of Russia gaf woensdag aan dat haar goudreserves in mei wederom met 1 procent was toegenomen, tot 62 miljoen ounces. Het heeft daarbij een waarde van 80,5 miljard dollar.

Volgens BMO Capital Markets zullen vooral centrale banken van opkomende markten goud aan de reserves blijven toevoegen.

BMO: “This continues the trend over the past few years where Russia is selling U.S. Treasuries and allocating more to gold. We expect global central banks, particularly those in emerging markets, to continue to add to gold holdings at a steady pace over the coming years amid efforts to diversify their reserves”

Poetin waarschuwde kort na zijn inauguratie van zijn vierde ambtstermijn als president al dat Rusland wil proberen te breken in afhankelijkheid van de dollar, en dat het haar reserves zal diversifiëren om “economische soevereiniteit” te versterken.

Evengoed blijkt uit de laatste gegevens van de centrale bank dat in 2017 het aandeel reserves in Amerikaanse dollars was gestegen tot bijna 46 procent. Dit terwijl dat het jaar daarvoor nog iets meer was dan 40 procent.

Gezien de omvang van de Russische reserves had de verkoop van die Amerikaanse Treasuries in april ook weinig invloed. De Treasuries-markt betreft immers een markt ter waarde van 14,9 biljoen dollar.

Grote vraag is of China, dat 1,18 biljoen dollar aan Amerikaans schuldpapier in bezit heeft, zich naar Russisch voorbeeld nu zal roeren. Ook zij heeft flink last van Donald Trump’s economische beleid en sancties. Dat zou niet zonder gevolgen kunnen blijven zou men zo denken.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]