Goud krijgt status van veilige haven terug

Goud heeft het moeilijk om steun te vinden, nadat het eerder deze week het laagste peil in zes maanden aantikte. Analisten wachten tot het metaal zijn status van veilige haven terugkrijgt. De beleggers zijn immers aan het wachten tot het gele metaal zijn status terugkrijgt, want beleggers zijn bijzonder zelfgenoegzaam geworden.

Het goud is er vorige week niet in geslaagd om opnieuw vaste grond te vinden, ondanks de toegenomen spanningen en onzekerheid op de markten. Dat is voor het grootste deel ingegeven door de sterk stijgende Amerikaanse dollar. De comex goudfutures voor augustus daalden van een hoogtepunt van 1313 USD per ounce op 14 juni tot een laagtepunt van 1262 USD per ounce op 21 juni.

Analisten wezen op verschillende redenen waarom goud zich momenteel niet gedraagt als een veilig actief.

Enkele van de theorieën die worden aangehaald voor de lagere goudprijzen zijn de sterke Amerikaanse dollar, de hawkish Fed in de VS, de zelfgenoegzame markten die denken dat er weinig of niks fout kan gaan, en goud dat ten onrechte nog steeds wordt beschouwd als een grondstof.

Heel wat analisten zijn dan ook van mening dat de richting waarin de goudprijs evolueert, voor een groot deel zal afhangen van de Amerikaanse dollar. De goudprijs is immers niet veel gestegen ondanks de onzekerheid op de markten en de geopolitieke risico’s. Maar indien er verdere evoluties komen, dan kan de dollar gaan dalen en kan de goudprijs weer stijgen.

De handelsspanningen hebben over het algemeen een impact op de dollar en de vraag naar veilige havens en een vraag naar afdekkingen. Een mogelijke escalatie kan positief zijn voor goud omwille van de onzekerheid. Tezelfdertijd kunnen handelsspanningen waarbij de VS betrokken zijn inflatoir zijn voor het land, en dat kan ook positief zijn voor de goudprijzen.

We hebben het op deze pagina’s al verschillende keren gesteld: beleggers die gebaseerd zijn in de eurozone moeten op de eerste plaats kijken naar de evolutie van de goudprijzen in euro. En dat ziet er bijzonder positief uit.

Houd uw posities zeker stevig bij en koop wat zilver bij!

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999