Verkoop van goud-ETF’s beperkt grotere vraag

De zwakkere goudprijs voerde de investeringsvraag tijdens het derde kwartaal op maar die grotere vraag werd in de kiem gesmoord door een sell off in goud-ETFs, zo bericht metaal consultancy bedrijf GFMS vandaag.

De prijs van goud daalde bijna 5 procent in het derde kwartaal terwijl beleggers liever voor zowel de dollar als riskantere activa kozen ten tijde van een globale handelsoorlog.

GFMS: “Sentiment in the investment sector remained largely gold-averse over the third quarter and it is arguable that the price performance, not only in U.S. dollar terms, but in other major currencies as well, became largely self-fulfilling”

Aanhoudingen in goud-ETF’s daalde met bijna 4 procent tot 2.221 ton aan het eind van het derde kwartaal. Aan het einde van het vorige kwartaal was dat 2.312 ton, een netto uitstroom ter waarde van 3,5 miljard dollar.

De globale fysieke vraag nam bijna 8 procent toe, tot 1.010 ton. Dat was het meest sinds het vierde kwartaal van 2017.

Wereldwijde investeringen in de detailhandel, inclusief de vraag naar munten en baren, was gemengd. De vraag naar munten steeg met bijna 20 procent tot 73 ton van het tweede naar het derde kwartaal en steeg met 16 procent op jaarbasis.

De vraag naar goudbaren daalde iets, van 176 ton in het tweede kwartaal naar 175 ton in het derde kwartaal, aldus de GFMS.

Maar vooral opvallend is hoe slecht zilver presteert. Het edelmetaal kende sowieso al een moeilijk jaar maar kon ook in oktober niet mee profiteren van de prijsstijging van goud, dat vorige maand een stijging kende van 2 procent.

Zilver daalde die maand in dollars met zo’n 1,4 procent. Edelmetaalanalist Boris Mikanikrezai meent dat “in tegenstelling tot goud, ETF investeerders niet veel interesse toonde in zilver tijdens de volatiele maand oktober”.

Die trend veranderde in de eerste week van november, aldus de analist. Daarom denkt hij dat zilver de rest van het jaar beter zal presteren dan goud.

“With gold/silver ratio close to its all-time high, silver is poised to surprise, to the upside, most investors into year-end. There is a strong case for silver to outperform gold in the coming months as the gold/silver ratio … is more susceptible to fall from here. Silver seems to be playing some catch-up with gold since the start of November”

Met de goud/zilver verhouding dicht bij zijn all-time high meent Mikanikrezai dat zilver meer potentieel heeft dan goud. Een deel van de reden achter komende stijging is de huidige netto short positionering in zilver op de Comex, wat suggereert dat een ommekeer nabij zou kunnen zijn.

Bronnen: Kitco, Reuters

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999