BoE weigert om Venezuela’s goud ter waarde van 550 miljoen dollar vrij te geven

De Bank of England (BoE) zou weigeren om goudstaven met een waarde van iets meer dan 550 miljoen dollar vrij te geven aan Venezuela’s president Nicolas Maduro.

Maduro vreest dat de Amerikaanse sancties tegen Venezuela de toegang tot dat goud in de toekomst mogelijk beperken.

Maduro probeert minstens 14 ton goud te repatriëren dat de BoE momenteel opslaat, zo berichten onder meer The Times en Reuters onder vermelding van anonieme bronnen.

De BoE zou het goud voorlopig vasthouden, omdat Britse ambtenaren aandringen op een verduidelijking van de Venezolaanse regering over haar plannen aangaande het goud.

The Times: “There are concerns that Mr. Maduro may seize the gold, which is owned by the state, and sell it for personal gain”

Het goud van Venezuela dat bij de BoE wordt opgeslagen werd naar verluidt tot vorig jaar gebruikt als onderpand voor verschillende leningen ter waarde van ettelijke miljarden dollars.

Een andere ambtenaar geeft tegen Reuters aan dat de repatriëringspoging door Maduro mede vertraagt wordt doordat het moeilijk is om de waardevolle verzending verzekerd te krijgen.

Maduro’s poging van goud repatriëring volgt op het besluit van Amerikaans President Donald Trump vorige week om een nieuwe ronde van sancties tegen Venezuela te introduceren, voornamelijk aangaande Venezolaans goud.

De economische situatie in Venezuela is bedroevend, waarbij het land in zijn vijfde jaar op rij in een recessie zit en jaarlijkse de inflatie oploopt met meer dan 400.000 procent.

Dit heeft veel mensen gedwongen huis en haard te verlaten op zoek naar een beter leven. Er blijkt een massale uittocht gaande van zo’n twee miljoen mensen.

Maduro heeft in het verleden verklaard dat zijn regering het slachtoffer is van een “economische oorlog”, die wordt gedreven door zijn oppositie en Washington.

Goud repatriëring is niet nieuw voor Venezuela, Maduro’s voorganger Hugo Chávez bracht in 2011 al zo’n 160 ton goud van Amerikaanse en Europese banken terug. De meerderheid van dat goud is sindsdien naar verluidt verkocht.

Turkije is een van de belangrijkste kopers van Venezuela’s goud. Amerikaanse functionarissen beweren dat Turkije dat goud aan Iran heeft verkocht ondanks Amerikaanse sancties tegen dat land.

Bronnen: Reuters, The Times

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.