Verandering in Sharia kan moslims op de goudtrein doen springen

Godsdiensten als het christendom, jodendom en islam hebben een speciale band met edelmetalen. De bijbel, koran en Hadith staan vol verwijzingen naar goud. En toch is er geen duidelijkheid of moslims in goud ook mogen beleggen. Daar kan nu verandering in komen.

In de islam wordt goud zelfs gebruikt als maatstaf om te bepalen of je aalmoezen (zakat) moet geven. Wie meer dan 85 gram goud of 595 gram zilver bezit is verplicht 2,5% af te staan als aalmoes.

Dat is ook de échte reden waarom IS gouden dinars begon te slaan. (Ik durf te wedden dat je dat niet in De Tijd of Het Financieele Dagblad gelezen hebt!)

De vroegere islamitische munten waarop deze berekening gebaseerd is circuleren bijna niet meer en hebben daardoor een veel hogere waarde dan hun goudinhoud.

Dat zou de limiet (in fiatgeld) om de zakat te moeten betalen verhogen en om dat te voorkomen brengen verschillende islamitische landen gouden munten in omloop met dezelfde kenmerken.

Gezien deze bijzondere relatie tussen de islam en goud is het vreemd dat er geen duidelijkheid is over beleggen in goud.

Verschillende religieuze teksten leiden tot verschillende interpretaties rond dit onderwerp.

Maar nu is de AAOIFI, het orgaan dat controleert of islamitische banken de sharia volgen, nieuwe regels aan het opstellen voor beleggingen in goud.

In samenwerking met… het World Gold Council!

Dat doet ons vermoeden dat de nieuwe regels veel positiever kunnen zijn dan de huidige. Bovendien zijn voor de meeste religieuze beperkingen creatieve oplossingen te vinden.

In principe mogen moslims bijvoorbeeld geen hypotheekleningen afsluiten, maar daar wordt op een creatieve manier een mouw aangepast.

Wie als goede moslim een huis wil financieren heeft een probleem, want volgens de sharia mag je geen rente betalen. Dus koopt de bank het huis dat je wil en verkoopt het aan je door tegen het dubbele van de prijs. Dat bedrag betaal je in schijven en dus betaal je officieel geen interest. Ook al wordt de interest gewoon doorgerekend in de hogere prijs!

Benieuwd met welke creatieve oplossingen er nu uit de bus komen voor islamitische goudkevers!

Verwacht wordt dat de nieuwe regels tijdens het vierde kwartaal voorgesteld zullen worden.

Eens dat gebeurt staat de deur wagenwijd open voor 1,6 miljard nieuwe goudbeleggers!

Als nog maar een deel van deze moslims wat goud koopt, dan dat hetzelfde effect hebben op de vraag als China had tot nu toe.

De goudmarkt is immers bijzonder klein. Een kleine stijging van de vraag en je krijgt gegarandeerd vuurwerk!

Bron: Energy and Capital, Wikipedia
Foto: CNG

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda’s (tip!), Maple Leafs, … en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.