Praktische toepassingen goud wellicht groter

Onder beleggers is goud sinds begin dit jaar weer razend populair, maar de praktische toepassingen zijn in de loop der jaren afgenomen. Goud zou echter best wel eens een comeback kunnen maken in ons eigen lichaam.

Tien jaar geleden werd er door tandartsen nog ruim 62 ton aan goud gebruikt voor vullingen en kronen, 1,7 procent van de wereldwijde vraag. Maar in de afgelopen vijf jaar is de vraag naar goud onder tandartsen volgens de World Gold Council met 60 procent afgenomen. Tandartsen denken dat dat komt omdat mensen liever witte tanden willen dan een gouden kies.

Maar het edelmetaal zou wel eens voor andere doeleinden gebruikt kunnen gaan worden. Goud blijkt namelijk een zeer waardevolle toevoeging in protheses, schrijven onderzoekers op de website ScienceDaily. Nu wordt in protheses vooral titanium gebruikt aangezien het over de beste kwaliteiten beschikt.

Titanium is hard, slijt niet en is niet schadelijk voor het lichaam, op dit moment dus de beste optie. Maar er is ruimte voor verbetering ontdekten onderzoekers van de Amerikaanse Rice University. Door op zeer hoge temperatuur goud te mengen met titanium ontstaat namelijk een nóg sterker metaal.

Onderzoekers kwamen er per toeval achter dat het mengsel zo sterk was toen ze het probeerde te vermalen tot poeder. Wat de wetenschappers ook probeerden, het lukte niet om het te vermalen. Dit maakt het tot een uiterst geschikt materiaal voor protheses als kiezen en gewrichten in het menselijk lichaam.

De optimale mengverhouding is volgens de onderzoeker 3 delen titanium op 1 deel goud.

Op korte termijn zullen mensen het nieuwe metaal met de naam titanium 3 gold nog niet in hun lichaam krijgen. De onderzoekers zijn nog aan het testen of ze de eigenschappen van het materiaal nog verder kun verbeteren.

Ook de kostprijs zou natuurlijk een probleem kunnen vormen. Met een prijs van rond de 1330 dollar per troy ounce is het namelijk niet het goedkoopste spul ter wereld.

Bronnen: Bloomberg, Science Daily, Z24

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.