Venezuela verlaagde goudreserves met 16 procent

Venezuela

Volgens gegevens van het IMF heeft Venezuela haar goudreserves in het eerste kwartaal met 16 procent verlaagd. Er woedt een heftige economische crisis in het land en de overheid werd geconfronteerd met de bezorgdheid dat het wellicht niet aan haar obligatieverplichtingen kon voldoen. President Maduro moet op alle vlakken alle zeilen bijzetten.

De aanhoudingen, die aan het eind van 2015 8.77 miljoen ounces bedroegen, bleef in januari onveranderd, daalde in februari tot 7.67 miljoen ounces en liepen in maart verder terug tot 7,4 miljoen ounces. Meest zorgwekkende; die daling volgt op een daling van 24,4 procent in 2015.

Terwijl Venezuela’s goudreserves in het eerste kwartaal met 16 procent daalde, steeg de goudprijs significant en kende het edelmetaal haar beste kwartaal van de afgelopen 30 jaar. Wellicht ook voorspelbaar dat het gele metaal deze maand wat minder presteert aangezien het ook de beste jaarstart ooit betrof. Het geruïneerde Venezuela lijkt er echter weinig mee geholpen.

Ken Hoffman – senior metal analist bij Bloomberg Intelligence – gaf op een Business Insider forum in Londen vorige week aan dat meer en meer hedge fund managers goud als valuta zien. Hoffman zei ook dat, zij die zich zorgen maken over de gevolgen van het beleid van centrale banken, goud als ultiem alternatief zien.

Investec Wealth is het daarmee eens. De “wealth management” groep kiest goud boven obligaties, voornamelijk om zich in te dekken tegen Amerikaanse politieke risico’s.

Historisch gezien is mei volgens Frank Holmes – CEO van US Global Investors – een maand waarin goud flink corrigeert, daar zijn we nu ook getuige van. Hij meent dat het een geweldig koopmoment biedt voor beleggers.

Elk jaar corrigeert goud tussen mei tot begin zomer, aldus de CEO, daarna volgt er bijna altijd een rally omhoog in afwachting van Ramadan, dat dit jaar 4 juni begint, en India’s festival of lights met opvolgend het bruiloft seizoen. Normaliter zijn dat de aanjagers voor goud. Maar bovenal ziet Holmes het algemene centrale bankbeleid, inclusief negatieve rente, als aanjager:

gold will remain a go-to asset class in times of uncertainty

Toch geeft hij ook aan dat hij verwacht dat de druk op het edelmetaal minimaal aanblijft tot de volgende FOMC meeting van de Federal Reserve in juni.

Bronnen: Bloomberg, US Funds, The Street

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]