PBOC zet yuan op laagste punt in 5 jaar

De centrale bank van China, de People’s Bank of China (PBOC), heeft de yuan lager gezet ten opzichte van de dollar. De “fix” stond gisteren nog op 6,5468 maar werd vandaag bijgesteld naar 6,5693. De yuan staat daarmee ten opzichte van de dollar op het laagste niveau sinds maart 2011.

De huidige sterke dollar, aangewakkerd door de hogere verwachtingen van een renteverhoging in juni, zorgt ervoor dat de PBOC haar beleid van de afgelopen drie maanden niet kan voortzetten. Zij was juist bezig de yuan ten opzichte van de dollar gelijk te houden terwijl zij haar munt ten opzichte van andere valuta’s probeerde te devalueren.

Fed ambtenaren lijken in de rij staan om hun bereidheid tot renteverhoging aan te geven en beleggers zijn nu meer van mening dat dit ook gaat gebeuren. Daar zijn echter wel voorwaarden aan verbonden, zoals een beter presterende Amerikaanse economie.

Maandag werd echter bekend dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie afgelopen maand minder hard is gegroeid dan een maand eerder. De index die de bedrijvigheid weergeeft, kwam uit op 50,5, tegen 50,8 in april. Een niveau van boven de 50 duidt op groei en eronder op krimp. Economen rekenen in doorsnee op een indexstand van 51 en huidige stand geeft geen overtuiging dat de economie aantrekt.

Citigroup is in ieder geval wel van mening dat in ieder geval de bodem voor grondstoffen gezet is. De grondstoffenprijzen zullen volgens de bank waarschijnlijk niet terugkeren naar de dieptepunten van het eerste kwartaal. Citigroup stelt daarom haar prognoses naar boven bij.

De bank voorspelt nu een olieprijs van 50 dollar per vat in het derde kwartaal, eerder was dat de prognose voor het vierde kwartaal. Zij verhoogde ook de prognose voor goud met 100 dollar naar 1.250 dollar per ounce aan het einde van het jaar. Zowel olie als goud noteren vandaag rond dezelfde koersen.

Bronnen: Bloomberg, CNBC, DFT

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]