Goud heeft nog steeds potentieel ondanks de risico’s van een renteverhoging

Fed

Goud ging 2016 zinderend van start. Het edelmetaal steeg behoorlijk wegens de toegenomen vraag van zowel centrale banken, hedgefunds als particuliere beleggers. Maar de goudprijs kent momenteel ook een aardige daling naar aanleiding van de hawkishe retoriek van enkele Fed ambtenaren en de FOMC minutes van april, die toch wat meer hintte naar een renteverhoging in juni dan eerder gecommuniceerd.

Vorige week dinsdag gaven Atlanta Fed-president Dennis Lockhart en San Francisco Fed-voorzitter John Williams aan dat een rentestijging in juni niet uitgesloten kan worden uitgesloten. Op donderdag gaf Richmond Fed-president Jeffrey Lacker aan dat hij het prima zou vinden wanneer er nog vier renteverhogingen zouden komen dit jaar.

Die berichten, in combinatie met de FOMC minutes van april, heeft goud weinig goeds gedaan. Toch geeft Julian Jessop, hoofd commodities research bij Capital Economics, aan dat hij nog steeds volledig overtuigd is van het edelmetaal. Hij herhaalde vrijdag zijn overtuiging dat de Fed de rente in 2016 maximaal twee keer zal verhogen, in s september en december. Huidige afstraffing van goud vind hij onterecht:

The conventional wisdom, of course, is that Fed tightening is bad for gold, mainly because higher US rates can strengthen the dollar and increase the opportunity cost of holding commodities. Prices have indeed faltered this week in the wake of the hawkish FOMC minutes. However, there is surely more to say than this; after all, gold and silver prices actually rallied in the weeks and months after the Fed first raised rates last December

Jessup denkt dat goud aan het eind van 2016 op 1350 dollar zal staan, over zilver is hij nog enthousiaster met een prijs van 19,50 tegen het einde van het jaar. Jessup is overigens niet de enige met die mening. Russ Koesterich, hoofd asset allocatie voor BlackRock Global Allocation Fund:

This is exactly the type of environment that has historically been most favorable to gold

Koestrich geeft aan dat huidige omstandigheden juist gunstig zijn voor het gele metaal. De reële rente is laag en de inflatie is aan het stijgen. Uit gegevens van Bloomberg blijkt dat goud de afgelopen 45 jaar van de 12 maal dat dezelfde omstandigheden zich voordeden goud 11 maal steeg met een gemiddeld rendement van meer dan 35 procent.

Bronnen: Business Insider, Kitco

 

[xyz-ihs snippet=”promo”]