Venezuela stopt 1 miljard schuldbetaling aan Canadese goudmijnbouwer

Venezuela is gestopt met het betalen van een schuld van meer dan 1 miljard dollar aan een Canadees goudmijnbouwbedrijf, wat wijst op de extreme moeilijkheden die het heeft om zijn buitenlandse schuld af te betalen.

Gold Reserve klaagde Venezuela meer dan acht jaar geleden aan wegens de onteigening van zijn goudmijnbouwactiviteiten in het land.

Uiteindelijk stemde het bedrijf in september 2016 in met een schikking van 1,03 miljard dollar, dat vanaf juli 2017 in maandelijkse termijnen uit zou worden betaald.

Maar uit de jaarrekeningen over het vierde kwartaal, die eind april door Gold Reserve zijn gepubliceerd, blijkt dat de betalingen al in november zijn gestopt.

Eerder was Venezuela al gestopt met de uitbetalingen aan houders van Venezolaanse staatsobligaties, in september vorig jaar.

Het geschil tussen Venezuela en Gold Reserve betreft één van de velen, waarbij buitenlandse (goud)mijnbouwbedrijven betrokken zijn die eerder in het land investeerden.

De goudwinning in het land is tegenwoordig chaotisch, wegens de verdrijving van die buitenlandse bedrijven. Illegale mijnbouwwerkers hebben de activiteiten overgenomen, vaak onder toezicht van het leger.

Russ Dallen van investeringsbank Caracas Capital, die de staking van de betalingen aan Gold Reserve onthulde: “It’s completely haphazard, no companies are doing it, only wildcatters”

Dallen gaf verder aan dat goud uit ongereguleerde mijnbouw enkel in februari de centrale bank zo’n 100 miljoen dollar had opgeleverd.

Afgelopen vrijdag werd wel bekend dat Gold Reserve permissie heeft gekregen van de Venezolaanse overheid om het Siembra Minera Gold Copper Project te mogen uitbaten. Waarschijnlijk omdat de Venezolaanse overheid ook doorheeft dat er toch bijzonder weinig geld binnenkomt.

Venezuela richtte zich op de goudwinning als bron van inkomsten, dit nadat de olie-inkomsten in waren gestort. De olieproductie daalde na nationalisering door de toenmalige president Hugo Chávez, waarbij ook toen buitenlandse activa in beslag werden genomen.

Die inbeslagnames leidden tot een reeks geschillen met internationale oliemaatschappijen. Nu lijkt hetzelfde gaande met de goudsector.

De goudproductie is ondertussen gedaald van gemiddeld bijna 11 ton per jaar van 2004 tot 2009, naar iets meer dan 500 kilo sinds 2015.

Uit gegevens van de centrale bank blijkt verder dat de Venezolaanse goudvoorraad ondertussen is gedaald van iets meer dan 21 miljard dollar in 2011, tot net iets meer dan 6 miljard dollar in januari van 2018.

Volgens gegevens van het IMF heeft de centrale bank sinds oktober 2017 zeker 15 procent van haar reserves verkocht. Opvallend, gezien het een van de weinige landen is dat aan de verkoopkant staat.

Alle andere centrale banken ter wereld lijken of hun voorraad stevig vast te houden, of flink aan de koopkant te staan.

Bronnen: Financial Times, BN Americas

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]