Goud betreft een aantrekkelijke belegging, maar wacht geduldig af

Goud mag volgens Keith Dicker, chief investment officer en voorzitter van IceCap Asset Management, een aantrekkelijke belegging heten, maar dat is op dit moment nog geen reden om de markt te betreden.

De fondsmanager gaf aan dat hij persoonlijk de edelmetaalsector wel ziet zitten, maar ook dat hij nog geen positie heeft ingenomen. In de toekomst lijkt dat overigens wel een zekerheid.

Hij verwacht eerst nog een moeilijkere periode voor de markt, tot het moment dat er daadwerkelijk grote onrust op de financiële markten ontstaat. Iets waarvan hij overtuigt is dat staat te gebeuren.

Dicker’s opmerkingen komen ten tijde dat goud is gedaald tot onder de kritische steun van 1.300 dollar per ounce deze week. Het laagste niveau sinds eind december vorig jaar.

Dicker: “For the average investor you need a reason to get into gold and there isn’t one at the moment. Gold needs a crisis before investors are interested again”

Hoewel goud op de korte termijn dus de nodige tegenwind kent, voornamelijk wegens een sterke Amerikaanse dollar, denkt Dicker dat dit ook dra om kan slaan. Een financiële crisis is volgens hem te verwachten, iets dat zowel goud als de dollar hoger zal zetten.

Volgens hem zal de vonk die die crisis aan zal wakkeren een Europese zijn. Hij meent dat het voor investeerders slim is meer aandacht te besteden aan Europa en haar staatsschuldemissies. Veel van de fiscale problemen die in 2008 naar boven kwamen zijn nu, tien jaar later, nooit opgelost.

Terwijl de Europese Centrale Bank in september terughoudend is geweest over het beëindigen van haar opkoopbeleid, ziet Dicker uiteindelijk een beëindiging daarvan. Vanaf dat moment zal de Europese obligatiemarkt volgens hem instorten.

Dicker: “A surge in European bond yields will create a whirlwind of crisis every. That will be the time to buy gold”

Gekeken naar de Amerikaanse obligatiemarkten ziet Dicker dat probleem niet. Volgens hem kennen hogere obligatierendementen daar ondersteuning van marktfundamentals, zoals een verwachting van een stijging van de rente. Een andere situatie dan die van de Europese markt, wat volgens hem uiteindelijk voor zowel een stijgende dollar als goudprijs zal gaan zorgen.

Bronnen: Kitco

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.