Rodium: glanzende ster in de edelmetaalmarkt

Het is niet allemaal kommer en kwel op de edelmetaalmarkt, er is namelijk één zeldzaam edelmetaal dat aanzienlijk beter presteert dan de sector. Rodium doet namelijk haar hoogste punt aan op zeven jaar tijd.

Dit jaar kende het een stijging van liefst 26,5 procent. Ter vergelijking, de goudprijs doet haar laagste punt aan op vijf maanden tijd op 1.288,70 dollar per ounce. Een daling van 1 procent sinds het begin van dit jaar.

Rodium wordt beschouwd als een metaal van de platinagroep en 85 procent van de vraag is afkomstig van de autosector als component in katalysatoren.

De opvallend consistente opleving van rodium komt ten tijde dat analisten juist een recorddaling in de vraag verwachten. Johnson Matthey, ’s werelds grootste raffinaderij voor secundaire platinagroep-metalen, verwacht dat de totale vraag dit jaar met 3 procent zal teruglopen.

Matthey: “The prospect of future increases in automotive demand may stimulate further speculative and strategic buying. If this should occur, rhodium availability could remain tight, even though our supply-demand estimates suggest that the market is likely to move back into surplus in 2018”

Jeffrey Christian, algemeen directeur van de CPM Group, geeft echter aan dat de vraag dit jaar weliswaar afneemt, maar dat er nog steeds sprake is van een algemene opleving van de markt.

Christian: “I think prices can continue their upward trend and will probably have to get much higher to loosen market supply. You’ve got this captive fabrication demand that is rising and not a lot of supply, so prices can move higher. But while it’s easy to buy rhodium but it is incredibly hard to sell”

Op het hoogtepunt van de hausse op de grondstoffenmarkt in 2008 steeg rodium snel, tot wel 10.000 dollar per ounce.

Toen de financiële crisis toesloeg was het feestje voorbij en kende het metaal een daling van liefst 90 procent. Vandaag de dag ligt de prijs rond de 2.110 dollar per ounce.

De wereldwijde autoverkopen zijn echter aangetrokken en zullen naar verwachting de komende decennia een vlucht nemen. Dus terwijl rodium de 10.000 dollar niet snel meer aan zal doen, zal het ook niet snel een daling zien in prijs.

Het betreft daarnaast ook nog steeds een niche investeringsmarkt. Tien jaar geleden was er zelfs geen manier om de prijs te tracken.

Dat veranderde in 2011, toen de DB Xtrackers Physical Rhodium ETC ontstond. Het op de beurs verhandelde grondstoffenfonds kende daarbij de afgelopen 12 maanden een stijging van 112 procent.

Bronnen: Kitco, Money Week

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”goud”]