Goud zwak op koers (voorlopig)

De goudprijs blijft voorlopig zwak op koers liggen. Gisteren was het met pinkstermaandag een vrije dag, en was de handel bijgevolg iets dunner. De goudprijzen daalden licht, en het minder goede nieuws was dat we ondertussen op het laagste peil in vijf maanden zijn aanbeland. Wat is hiervan de reden?

We zien twee belangrijke oorzaken. Ten eerste blijven beleggers vrij bullish voor risicovolle activa, op de eerste plaats de aandelenmarkten. Hierdoor zien zij weinig redenen om te gaan beleggen in activa die eerder een indekking zijn hiertegen, in casu goud. Een tweede belangrijke reden voor de minder goede gang van zaken op de edelmetalenmarkt is de stijging van de dollar, of op z’n minst de sterke relatieve prestatie ervan. De dollarindex blijft immers maar stijgen, en dat hebben veel beleggers in edelmetalen niet zo graag. De dollarindex steeg naar het hoogste peil in zes maanden.

Anderzijds krijgen de edelmetalen toch wel wat steun van de bijzonder sterke olieprijzen. De koersen gaan bijna elke dag hoger en ondertussen noteren we boven de 72 dollar per vat. Dat wijst erop dat we toch in een inflatoire omgeving zitten, en dat ondersteunt de edelmetalen.

Technisch gezien zitten de goudprijzen in een neerwaartse trend, maar op langere termijn is er nog heel wat potentieel. De volgende doelstelling is dat er een doorbraak is van de 1300 USD per ounce. Dat is een technisch behoorlijk uitdagend niveau, maar voor de langetermijnbelegger is dit geen onoverkomelijke horde.

De enige raad die we al lang meegeven is: zorg ervoor dat u het fysieke edelmetaal in handen heeft! Dat is de enige manier om ervoor te zorgen dat er geen enkele partij staat tussen u en uw edelmetalen.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.