Naarmate valutacrisis erger wordt vluchten Iraniërs in goud

De vraag naar goud zal volgens onderzoekers van het Londense Metals Focus de komende maanden flink toenemen, om vervolgens geleidelijk te dalen. Dit vanwege de Amerikaanse sancties die tegen die tijd van kracht zullen worden.

Die toename is nu al terug te zien. In het eerste kwartaal van dit jaar verdriedubbelde de vraag naar gouden munten en baren, nadat de rial meerdere recordlaagtes ten opzichte van de dollar liet zien.

Nu de Iraanse Centrale Bank vorige week strikte limieten heeft gezet, op het bedrag dat men aan vreemde valuta bij zich mag dragen, vluchten Iraniërs in goud.

Met wisselkantoren die geen vreemde valuta mogen verkopen en nieuwe regels die de hoeveelheid vreemde valuta die reizigers kunnen meenemen uit het land beperken, is goud de nieuwe valuta bij uitstek voor mensen die hun geld het land uit willen krijgen.

De voorzitter van de Iran Gold & Jewelry Association, Hossain Pendarvand, gaf aan dat op lokale markten goud de dollar heeft vervangen en dat, ondanks de beschermende maatregelen van de Centrale Bank, geld nog steeds het land uitgaat, maar nu in de vorm van goud.

Nadat de rial verschillende weken daalde wegens de vrees voor terugtrekking door Amerikaanse president Donald Trump uit de “nucleaire deal”, deed de Iraanse rial een all-time low aan tegen de dollar nadat Trump op 8 mei de knoop werkelijk doorhakte.

Trump omschreef de internationale overeenkomst van 2015 als een “verloederende en verrotte structuur” die “tot in de kern defect is”.

Nadat Iran in 2012 een eerdere reeks aan sancties werd opgelegd, duurde het volgens gegevens van de World Gold Council twee jaar voordat de lokale goudvraag begon te dalen. Tegen 2016 was de vraag 65 procent lager dan 2013 op slechts 45,1 ton. Vorig jaar was dat weer gestegen tot 64,5 ton.

Cagdas Kucukemiroglu, analist bij Metals Focus: “What’s going to happen initially, people will try to convert whatever they have into dollars or gold or whatever is of value that’s not going to depreciate. Then next year the demand will gradually start to go down but it’s not going to be drastic. The base is already very low”

Wat dit keer anders is in de vraag naar goud, is dat de rial bijzonder laag staat, aldus Kucukemiroglu.

Bronnen: Radio Farda, Bloomberg, Wall Street Journal

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.