Venezuela gaat voor ‘petro gold’

Venezuela bereidt zich voor op een nieuwe cryptomunt die “petro gold” wordt genoemd.

De munt, die door het edelmetaal zal worden ondersteund, is een aanvulling op de eerdere lancering van de cryptomunt “petro”, dat olie als achterliggende waarde heeft.

Petros zullen vanaf volgende maand publiek worden verhandeld.

Venezolaanse President Nicolas Maduro gaf woensdag aan ook de petro gold te willen lanceren.

Maduro gaf in een televisietoespraak aan:

Next week I‘m going to launch the petro gold, backed by gold, which is even more powerful, that will strengthen the petro

Het is niet volledig duidelijk of de munt wordt ondersteund door de goudreserves van de centrale bank van het land of over de nog onontgonnen ondergrondse voorraden.

Maduro hoopt dat cryptovaluta’s de oplossing zullen zijn voor de penibele financiële situatie waarin Venezuela zich bevindt.

Hij beschouwt de virtuele munteenheid als een concurrent van de Amerikaanse dollar.

Financiële sancties van de VS en hyperinflatie wegen zwaar op de socialistische economie, dat op instorten staat.

Dinsdag gaf Maduro aan dat de onlangs gelanceerde petro cryptomunt op de eerste dag van voorverkoop 735 miljoen dollar op wist te halen.

Oppositieleiders noemen de door de staat gesteunde cryptomunt echter illegaal.

Investeerders plaatsen op hun beurt vraagtekens bij de waarde ervan, gezien de bezorgdheid over de Venezolaanse solvabiliteit en transparantie.

Sean Walsh, oprichter van crypto-asset investeringsfirma Redwood City Ventures, gaf aan dat het moeilijk is om conclusies te trekken aangaande “petro gold”.

Wel gaf hij aan weinig interesse te hebben in crypto’s gesteund door fysieke activa. Hij zou eerder het fysieke goud zelf kopen. Walsh:

Rather than buying a cryptocurrency backed by gold, I’d just go buy the gold. Gold is a physical thing that you want to be able to hold in your hands, because that’s the point

Er bestaan overigens al verschillende cryptomunten gedekt door goud. Zo ook een van The Royal Mint in het Verenigd Koninkrijk, de RMG.

Bronnen: Reuters, Bloomberg, Fortune

Foto: Flickr

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999