Putin doet Russische Verre Oosten aan

De Russische president Vladimir Putin is deze week op mini-tour in het Russische Verre Oosten. Ook de omstreden Koerilen-eilanden worden daarbij aangedaan.

Van 19 tot 22 februari doet de Russische president het Chabarovsk district, Kamtsjatka en het gebiedsdeel Sachalin, waarbinnen de Koerilen vallen, aan.

De Koerilen betreft een eilandengroep waar ook Japan claimt recht op te hebben.

Het Russische Verre Oosten grenst aan China en Noord Korea in het zuiden, Japan in het Zuid Oosten en de VS in het Noord Oosten.

Het gebied mag vooral bijzonder heten vanwege haar rijkdom aan grondstoffen.

98 procent van de Russische diamanten is hiervandaan afkomstig. Zo ook 80 procent van haar tin en 50 procent van haar goud.

De regio omvat liefst 6,17 miljoen vierkante kilometer, 36 procent van de totale Russische landmassa.

De populatie van het gebied is daarentegen erg klein. Slechts 6,2 miljoen mensen wonen in het gebied, 4,2 procent van de totale Russische populatie.

Dit ondanks programma’s die Russen zou moeten stimuleren richting het gebied te trekken.

Een programma waarbij iedere Rus een hectare grond voor niets krijgt wanneer die belooft het voor vijf jaar te ontwikkelen lijkt weinig vruchten af te werpen.

Hoe dan ook probeert Putin nu wederom de aandacht te vestigen op het gebied.

Volgens Ildus Yarulin, hoofd van de regionale tak van de Russian Society of Political Scientists, zal een van de belangrijkste onderwerpen de militaire bases op de Koerilen zijn.

Waarschijnlijk nog belangrijker is het dispuut met Japan over die Koerilen. Sinds WO2 is er namelijk nog geen vredesverdrag getekend aangaande.

Toch lijken beide partijen, zowel Moskou als Tokyo, nu een actieve dialoog na te streven om het dispuut te bespreken.

In december 2016 ondertekenden Putin en de Japanse premier Shinzo Abe een overeenkomst om gezamenlijk overleg aangaande het onderwerp te beginnen.

Dat document impliceerde ook de mogelijkheid om banden aan te halen aangaande energie, handel en industrialisatie van het Verre Oosten.

De laatste stop voor Putin tijdens zijn mini-trip zal in ieder geval het Kamtsjatka gebied betreffen. Hier zal het belangrijkste onderwerp de ontwikkeling van de goudmijnbouw in de regio zijn.

Bron: ATimes

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]