Vastgoedmagnaat verzekert zich van 6 miljard dollar aan goud

Vastgoedmagnaat Kent Swig uit New York City heeft zich verzekerd van minimaal 6 miljard dollar aan goud om zijn nieuwe cryptocurrency te ondersteunen.

De waarde van de digitale token, DIGau, zal worden gekoppeld aan de marktprijs van het edelmetaal, gegarandeerd door pandrechten die Swig en partner Stephen Braverman’s bedrijf, Dignity Gold, heeft beveiligd tegen mijnbouwclaims in Nevada en Arizona.

Swig: “Gold was one of the original rock-solid backings of all currencies. We’re not reinventing the wheel here. What we’re doing is applying the world’s stable backing of a lot of things to a very advanced technology”

De 60-jarige Swig is een vastgoedinvesteerder van de derde generatie en eigenaar van makelaarsbedrijf Brown Harris Stevens. Hij raakte geïnteresseerd in cryptocurrencies nadat hij meer over het concept te weten was gekomen via zijn zoon.

Zogenaamde stablecoins zijn cryptocurrencies waarvan de waarde kan worden gekoppeld aan een externe referentie, die een fysiek actief kan zijn zoals goud of de Amerikaanse dollar.

Dat zorgt in theorie voor meer prijsstabiliteit – een buffer tegen de enorme schommelingen van digitale munten zoals Bitcoin.

Muntuitgevers zoals Swig en Braverman’s Dignity Gold, de moedermaatschappij van de uitgever van DIGau, moeten te allen tijde de waarde van hun reservemunt aanhouden, om beleggers ervan te verzekeren dat er een achtervang is tegen een prijs die onder de fiatvaluta daalt.

Tether, een van de bekendste stablecoins, wordt al jaren achtervolgd door speculaties dat het niet één-op-één met Amerikaanse dollars is gedekt, zoals wordt beweerd.

De uitgever van Tether stemde er in februari mee in om kwartaalrapporten aan New York te verstrekken als onderdeel van een schikking over beschuldigingen dat het het verlies van fondsen verborg en loog over reserves.

Tether heeft ook een door goud ondersteund product, Tether Gold, waarbij elk token een troy ounce fysiek goud vertegenwoordigt.

Zowel goud als cryptocurrencies hebben het afgelopen jaar hernieuwde belangstelling gekregen van beleggers die een hedge tegen inflatie zoeken.

Goud is sinds januari 2020 met 14 procent gestegen, terwijl ook de prijs van Bitcoin een recordhoogte aandeed.

Waar in januari 2020 Bitcoin nog te verkrijgen was onder de 10.000 dollar kost de cryptomunt tegenwoordig meer dan 55.000 dollar.

Bron: Bloomberg

Foto: Flickr