Vakantietijd speelt goud lichtelijk parten

De handel in goud ligt weer even op z’n gat. Beleggers wachten op de volgende aanwijzing van de Amerikaanse Federal Reserve aangaande timing van een eventuele renteverhoging.

Detailhandelsverkopen afgelopen vrijdag gaven een relatief somber beeld aangaande de Amerikaanse economie en signaleerde een matiging in consumentenbestedingen. Goud steeg daarna kort boven de 1360 dollar per ounce om ook direct weer terug te vallen naar de 1335 per ounce. Vandaag noteert het edelmetaal weer rond de 1350 dollar per ounce.

De 30-daagse volatiliteit blijkt tot het laagste niveau in een jaar tijd gezakt te zijn. De handel in Comex futures ligt 41 procent onder het 100-daags gemiddelde. En de “open interest” kent een daling van 13 procent ten opzichte van het record in juli. Toch blijft de goudprijs op niveau. Bart Melek, hoofd grondstoffen-strategie voor TD Securities in Toronto:

I would attribute it (steady goldprice) to a little easing in the U.S. dollar and somewhat robust oil prices. That means there’s a bit of potential for more appetite given that central banks are still easing

Handelaren in het edelmetaal lijken dus een pauze te nemen nadat goud alleen dit jaar al 27 procent wist te stijgen. Men spreekt vaker wel over de “summer doldrums”, of de zwakke zomermaanden, een jaarlijks terugkerend fenomeen.

Fed-voorzitter Janet Yellen staat gepland op 26 augustus. Wellicht is dat het moment dat de interesse weer wat toe neemt in het edelmetaal. Op die datum zal zij spreken op een jaarlijks symposium in Jackson Hole, Wyoming.

Toch wordt er ook met interesse uitgekeken naar de notulen van de Fed die morgen openbaar worden gemaakt. Het blijven vooral de woorden van de Fed die de markten sturen.

Fed funds futures wijzen uit dat – tot maart 2017 – de kans op een renteverhoging voorlopig niet boven de 50 procent uit lijkt te komen. Tai Wong, directeur van commodity products trading bij BMO Capital Markets:

The market has found short-term equilibrium, with strong bullish bias keeping prices elevated but insufficient impetus as yet to push us to new highs. The next impetus driver should be Yellen at Jackson Hole

Voorlopig blijft goud tussen de 1325 en 1375 dollar per ounce hangen. Slecht economisch nieuws uit Azië en een verzwakking van de Amerikaanse dollar hielpen vooralsnog de goudprijs wat hoger. Gegevens uit Japan gaven aan dat de Japanse economie bijna tot stilstand is gekomen in het tweede kwartaal. Nitesh Shah, grondstoffen strateeg bij ETF Securities:

The Japanese GDP data came in below expectations. That could indicate a little bit more fiscal easing coming from Japan

Analisten bij Commerzbank gaven aan dat winstnemingen, wegens de grote stijgingen, de afgelopen handelsdagen wat op de goudprijs drukte. Dat is ook de reden waarom zij denkt dat goud niet direct weer omhoog zal schieten.

Bronnen: Wall Street Journal, Bloomberg, CNBC

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]