Goudinkoop naar recordhoogtes

In het tweede kwartaal van dit jaar steeg de vraag naar goud vanuit beleggers naar 448 ton, een stijging van 141 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, zo meldde het World Gold Council (WGC) vorige week.

Volgens het WGC is de forse stijging te verklaren door de zoektocht van beleggers naar “risicospreiding en naar een veilige opslag van waarde gekeken naar de voortdurende politieke, economische en sociale instabiliteit” in de wereld.

Grote beleggers zijn nu ook geheel overstag en zetten flink in op goud. Dat zorgt ervoor dat de goudprijs in de eerste helft van dit jaar de grootste prijsstijging in een eerste helft van het jaar doormaakte sinds 1980.

De behoefte naar goud in de eerste helft van 2016 geeft een stijging van 16 procent ten opzichte van het vorige record, in de eerste helft van 2009.

Onder meer hedgefondsen en Japanse pensioenfondsen stortten zich in goud. Ook goud ETF’s, indextrackers die de goudprijs volgen, kregen in de eerste helft van het jaar veel meer kapitaalinstroom.

Daarnaast steeg de vraag naar goudstaven en munten tussen april en juni met maar liefst 101 procent.

Volgens John Mulligan van de World Gold Council zijn beleggers happig op goud, omdat de rentes laag zijn en er politieke onrust is. Vooral de onrust rond de Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgen voor een vlucht in goud.

De ongewoon grote vraag is volgens specialisten ook het gevolg van de monetaire spelletjes van centrale banken. Door de lage of zelfs negatieve rente is een belegging in een tastbaar iets als goud tegenwoordig nog aantrekkelijker.

Bronnen: The Guardian, WGC, Bloomberg

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]