Soros gold

Goudaanhoudingen George Soros in tweede kwartaal flink afgenomen

Miljardair en filantroop George Soros lijkt niet te wachten tot de goudprijs weer zal stijgen. Zijn Soros Fund Management bouwde de posities die zij eerder op had gebouwd in goudmijnbouwbedrijven en goud ETF’s flink af, aldus laatste gegevens van de Securities and Exchange Commission(SEC).

Terwijl hij enorme winst wist te maken op zijn eerdere posities in onder andere aandelen Barrick Gold heeft hij die positie afgebouwd in het tweede kwartaal.

Het fonds, dat in het eerste kwartaal van 2016 voor het eerst sinds drie jaar weer investeerde in ’s werelds grootste goud ETF – de SPDR Gold Trust – bouwde die positie in het tweede kwartaal weer behoorlijk af.

Waar Soros’ fonds in het eerste kwartaal nog 1,05 miljoen aandelen – of 123,5 miljoen dollar – had geïnvesteerd in de SPDR Gold Trust, was dat in het tweede kwartaal afgebouwd naar 240.000 aandelen, oftewel 30.4 miljoen dollar.

Soros sneed ook drastisch in zijn belang dat hij had genomen in Barrick Gold, ’s werelds grootste producent van het edelmetaal. Van 19,4 miljoen aandelen – of 263.7 miljoen in het eerste kwartaal werd dat teruggebracht naar 1.07 miljoen aandelen – 22.9 miljoen dollar. Dat is een afname van maar liefst 94 procent.

Die afname wilt echter niet zeggen dat hij geen brood meer ziet in goud. Ten eerste heeft hij een prima rendement weten te maken op zijn goudaanhoudingen.

Ten tweede is het water na de wijn, gegevens geven niet aan waar Soros op het moment in investeert, enkel waar hij vorig kwartaal in geïnvesteerd was.

En ten derde was hij nog steeds behoorlijk pessimistisch aangaande aandelenmarkten in zijn algemeenheid, gekeken naar investeringen.

Soros verdubbelde immers zijn “bearish puts”, een investering tegen de aandelenmarkt in. Zijn Soros Fund Management kocht “put” opties op 4 miljoen ETF aandelen die de S&P 500 volgt. Aan het einde van het eerste kwartaal waren dat nog “slechts” 2,1 miljoen puts. Tai Wong, directeur basis- en edelmetalenhandel voor BMO Capital Markets weet het goed te verwoorden:

Investors have been more proactive cutting holdings in the miners, some of whom have drastically outperformed the underlying in the first half of the year. It may not suggest that they are necessarily bearish gold but rather taking opportune profit

Een andere grootheid, John Paulson, behield zijn belang in de SPDR Gold Trust in het tweede kwartaal wel. Daarbij gaat het om 4.78 miljoen aandelen ter waarde van 603.9 miljoen dollar. Daarmee wist Paulson 40 miljoen dollar te verdienen. Ten opzichte van het einde van het eerste kwartaal was diezelfde positie aandelen 562 miljoen dollar waard.

Bronnen: CNBC, Bloomberg, Yahoo Finance

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]