Grootste mijnbouwbedrijf ter wereld boekt groot verlies

BHP

Mijnbouwbedrijf BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, heeft in 2015 meer verlies dan ooit gedraaid. Het bedrijf maakte in totaal 6,4 miljard dollar verlies, zo bleek uit dinsdag gepubliceerde cijfers. Een groot verschil met het jaar daarvoor toen nog een winst werd behaald van 1,9 miljard dollar.

Volgens het bedrijf heeft het verlies te maken met de sterk dalende omzet als gevolg van flink verslechterde grondstoffenprijzen. De omzet zakte met ruim 30 procent tot 30,1 miljard dollar.

BHP Billiton haalt zijn inkomen onder meer uit het winnen van petroleum maar de gedaalde ruwe olieprijs drukt stevig op de balans.

Ook de omzet uit ijzererts, de grootste inkomstenbron voor het mijnbouwbedrijf, daalde van 14,7 naar 10,5 miljard dollar.

In maart trof BHP Billiton daarnaast een schikking van 7,7 miljard dollar voor de doorbraak van een dam vorig jaar bij een Braziliaanse ijzerertsmijn waar BHP Billiton gedeeltelijk eigenaar van is.

Bij die ramp vielen maar liefst negentien doden, raakten honderden mensen dakloos en stroomde afval in de nabijgelegen rivier, die ernstig vervuild raakte.

Toch is het niet alleen kommer en kwel voor de mijnbouwgigant.

De onderliggende winst steeg in de eerste 6 maanden van 2016 maar liefst 95 procent tot 803 miljoen dollar. In dezelfde periode in 2015 was dat volgens berekeningen door Bloomberg nog 412 miljoen dollar.

Aandelen BHP in Londen kennen dit jaar al een stijging van 38 procent. Dat is iets minder dan de 42 procent stijging van het gemiddelde van de Bloomberg World Mining Index.

Het mag duidelijk zijn dat de mijnbouw dit jaar weer in de lift zit.

Ook goudmijnbouwbedrijf AngloGold Ashanti, de op twee na grootste gouddelver ter wereld, profiteerde het eerste half jaar van 2016 en zag zijn winst meer dan verdubbelen. Haar aandelenkoers deed hetzelfde.

AngloGold wist, naast de grotere interesse in het edelmetaal, te profiteren van de waardedaling van de Zuid-Afrikaanse rand waardoor kosten lager uitvielen.

Zij kan voor het eerst sinds 2013 weer dividend uit gaan keren en zal daar hoogstwaarschijnlijk in 2017 weer mee gaan beginnen. De winst voor het eerste half jaar kwam uit op 52 miljoen dollar tegen een verlies van 23 miljoen dollar voor dezelfde periode het jaar daarvoor.

Bronnen: Bloomberg, Wall Street Journal

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]