Opgraving goudtrein in Polen trekt veel aandacht

Bij de stad Walbrzych, in het zuidwesten van Polen, zijn schatgravers sinds dinsdagochtend op zoek naar een nazitrein vol met goud. Een team van Poolse en Duitse schattenjagers probeert opnieuw om de legendarische goudtrein van de nazi’s, waar overigens geen concreet bewijs voor bestaat, op te sporen.

Al tientallen jaren waart de legende over de goudtrein rond. Het zou gaan om een zwaarbewapende trein, verborgen op de spoorweg tussen de Poolse steden Wroclaw en Walbrzych, die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog op transport werd gezet.

Er zijn verhalen over een trein die in mei 1945 vanuit Budapest naar Berlijn onderweg was. Toen die door de plotselinge Russische opmars niet verder kon, zou de trein zijn ondergebracht in een ondergronds gangenstelsel, dat door de nazi’s was aangelegd. Het goudtransport is het tunnelcomplex bij het Poolse plaatsje Walbrzych ingereden en werd vervolgens ingemetseld.

De trein zou goud, zilver en schilderijen bevatten die door de nazi’s van Hongaarse joden werden gestolen. Ook de nog altijd spoorloze barnsteenkamer uit het Catharinapaleis bij Sint Petersburg, in 1941 gestolen door de nazi’s van de Russische tsarenfamilie, zou in de trein verborgen zijn.

De schatzoekers Piotr Koper en Andreas Richter beweerden precies een jaar geleden dat een Duitser, die bij de opruimoperatie betrokken was, hen op zijn sterfbed de precieze locatie heeft onthuld.

De Poolse overheid nam de claim zeer serieus. De Poolse staatssecretaris van Cultuur liet weten dat hij zo goed als zeker is dat de nazitrein bestaat. Experts die bodemonderzoek deden konden echter geen bewijs vinden. Wel bleek er op 9 meter diepte een tunnel te zijn, maar aanwijzingen voor een trein werd daarbij niet gevonden.

Het schatzoekersduo Koper en Richter geeft niet op. Met hulp van 35 anderen begonnen ze dinsdag met graven. Daarvoor kregen ze ook medewerking van de Poolse spoorwegen die het treinverkeer in de buurt stil legden voor het project.

Het idee is ook niet geheel onrealistisch. In de buurt van de locatie, waar dinsdag de opgraving begon, staat kasteel Ksiaz. Dit was het beoogde woonadres en hoofdkwartier van Hitler. Onder het kasteel begint een ondergrondse wereld waar plek zou komen voor 20.000 bewoners, het zogeheten “Projekt Riese”.

Het betreft een van de geheimste en grootste bouwwerken uit de geschiedenis van nazi-Duitsland. Plattegronden van het project ontbreken echter waardoor bunkerliefhebbers al decennialang speculeren over de eventueel te vinden schatten.

De twee amateurhistorici Koper en Richter zijn nog steeds overtuigd van hun zaak. Ze hebben zelfs al een claim van 10 procent van de buit gedeponeerd, die volgens schattingen 200 miljoen dollar waard is.

Ze denken dat ze niet alleen op oorlogsbuit zullen stoten, maar ook op de overblijfselen van krijgsgevangenen die werkten aan de bouw van het tunnelsysteem. Duizenden gevangenen van concentratiekampen waren in het gebied aan de slag voor het nooit afgewerkte “Projekt Riese”.

In Walbrzych is men sceptisch over het bestaan van de goudtrein maar het toerisme profiteert er flink van. Het is nog nooit zo druk geweest en mensen staan uren in de rij om een kaartje te kopen voor de bezichtiging van het kasteel.

Bronnen: NBC News, The Telegraph, Live Science, RTL Nieuws, Telegraaf

 

Wat is nu de beste manier om fysiek zilver te kopen?

Kies zeker voor munten (ipv. baren) waar je enkel BTW betaalt op de marge van je handelaar. Dat is eigenlijk verwaarloosbaar en nauwelijks een factor.

Eén van de populairste zilveren munten bij beleggers, is de Philharmoniker.

Goud999 beidt een Monsterbox van 500 Zilver Philharmonikers momenteel aan tegen een zeer scherpe prijs.

Deze worden verpakt in 25 tubes van 20 munten. Samen goed voor 500 ounces zilver. (15,5 kilo!)

Meer info is te vinden op de site van Goud999