Uitstroom uit goud-ETF\’s houdt aan voor vierde maand op rij

Goud-ETF\’s registreerden in augustus Wereldwijd een uitstroom van 51 ton, wat een waarde vertegenwoordigd van 2,9 miljard dollar.

Dit was de vierde opeenvolgende maand van uitstroom. Fondsen hebben nu twee derde van de instroom die zij tot april hadden opgebouwd moeten teruggeven.

Op jaarbasis bedraagt de wereldwijde instroom nog altijd 102 ton, wat een waarde vertegenwoordigd van 7,5 miljard dollar.

Totale aanhoudingen staan nu op 3.651 ton, wat een waarde vertegenwoordigd van 202 miljard dollar en dit geeft een stijging op jaarbasis van 3,6 procent.

Goud slaagde er niet in om het weerstandsniveau van 1.800 dollar per ounce te doorbreken en eindigde de maand 2 procent lager op 1.716 dollar per ounce. Op jaarbasis staat het nu 5 procent lager.

De uitstroom was wijdverspreid in augustus, waarbij alleen de categorie \’Overige regio’s’ een instroom kende. Noord-Amerikaanse fondsen voerden de uitstroom aan met een daling van 40 ton, aangevoerd door de grootste en meest liquide Amerikaanse fondsen.

De Europese fondsen zagen een bescheiden uitstroom van 4,7 ton (266 miljoen dollar), onder aanvoering van fondsen uit het VK en Zwitserland.

Europa kende in de loop van de maand een aanzienlijke aandelenzwakte en de euro brak voor het eerst sinds 2002 de pariteit met de dollar.

De volatiliteit in de Aziatische goud ETF-stromen hield aan met een daling van de aanhoudingen met 6 procent (7,5 ton of -433 miljoen dollar), na een opleving in de vorige maand.

Chinese fondsen domineerden de uitstroom in augustus. Indiase goud-ETF\’s kenden een kleine netto-uitstroom tijdens de maand (0,1 ton), omdat beleggers overschakelden op andere activaklassen zoals aandelen en obligaties.

Het gemiddelde dagelijkse handelsvolume in goud daalde in augustus – zoals gebruikelijk in de zomermaanden – tot 109 miljard dollar, onder het gemiddelde niveau van 2021 van 131 miljard dollar.

Het volume op de futuresbeurs was de voornaamste boosdoener, want dat daalde met 57 procent op jaarbasis.

In Noord-Amerika leidde de SPDR® Gold Shares de uitstroom, met een daling van 32,5 ton, terwijl de iShares Gold Trust 5,1 ton verloor.

In Europa verloor WisdomTree Core Physical Gold 1,9 ton (liefst 17 procent daling) en Invesco Physical Gold verloor 0,8 ton (een daling van 0,3 procent). De Xtrackers Physical Gold EUR voegde 0,6 ton goud toe.

In Azië leidden Chinese ETF\’s de uitstroom met Huaan Yifu (-13 procent) en Bosera Exchange Traded (min 10 procent).

De instroom van grotere, liquide fondsen blijft meebewegen met de goudprijs, terwijl fondsen met lage kosten gestaag blijven groeien.

De instroom in Europa is in 2022 meer dan verdubbeld ten opzichte van de instroom in Noord-Amerika. De hoeveelheid goud-ETF\’s is daarnaast dit jaar wereldwijd met 10 procent toegenomen.

Bronnen: WGC, ETF Trends