Perth Mint overtreft U.S. Mint in goudverkoop afgelopen maand

Er zou een nieuwe trend kunnen ontstaan in de markt voor fysiek edelmetaal, aangezien de verkoop van munten door de U.S. Mint zwakker was dan die van haar tegenhanger in Australië.

In haar maandelijkse verkooprapport gaf de Perth Mint te kennen dat het 84.976 ounces geslagen goudproducten heeft verkocht in augustus, een stijging van 7 procent ten opzichte van juli.

Daarbij is de verkoop met 57 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden.

Ondertussen blijkt uit gegevens van de U.S. Mint dat het 51.500 ounces gouden American Eagles heeft verkocht. Die verkoop blijkt 20 procent minder dan in juli en 62 procent lager dan vorig jaar.

Ook verkocht de U.S. Mint 850.000 1 ounce zilveren American Eagles, wat neerkomt op een zelfde verkoop als in juli. De verkoop is echter gedaald met 78 procent ten opzichte van de meer dan 3 miljoen munten die vorig jaar in de maand augustus werden verkocht.

De Perth Mint laat weten dat het vorige maand1,656 miljoen ounces in zilver geslagen producten heeft verkocht. Een daling van 33 procent ten opzichte van juli maar een stijging van 13 procent ten opzichte van augustus 2021.

Sommige analisten menen dat de sterke verkoop van de Perth Mint komt door een agressievere marketing, vooral in Europa. De zwakke Amerikaanse verkoop zou te wijten kunnen zijn aan een hogere premie op Amerikaanse munten.

Vorige maand stuurde congreslid Alex Mooney daarom zelfs een brief naar Janet Yellen, waarin hij haar liet weten dat de productie van de zilveren America Eagle munten echt opgeschroefd zou moeten worden.

Mooney merkte op dat de U.S. Mint tot en met juli 2022 slechts 11,6 miljoen ounces zilveren munten beschikbaar heeft gesteld aan het publiek. Dat is de helft van wat er geleverd is gedurende de eerste zeven maanden van voorgaande jaren.

Mooney: \”This shortage in U.S. Mint production has apparently led to extremely high market-based premiums on Silver Eagles (as high as 70% over the silver melt value) – even as comparable items produced by other sovereign mints and private mints were not beset by such shortages or historically high premiums\”

Volgens Mooney zijn de hoge kosten als gevolg van het productietekort bij de U.S. Mint direct nadelig voor Amerikaanse burgers, die door middel van de koop van deze munten hun financiële situatie willen verzekeren tegen de gevolgen van huidige inflatie.

Phillip Streible, hoofd marktstrateeg bij Blue Line Futures, verwacht dat de vraag naar edelmetaal zal aantrekken naarmate beleggers beter realiseren wat de waarde van zilver is, ook al blijft de productie laag.

Hij merkte op dat de goud/zilver ratio rond zijn hoogste niveau in ruwweg twee jaar handelt, rond de 95, wat altijd een goede indicator is gebleken om zilver aan te kopen.

Bron: Kitco, Coin News