Saxo Bank: \’houd goud aan tegen een beleidsvergissing\’

Goud, dat de afgelopen vijf weken in het defensief was in reactie op de hardnekkig hoge Amerikaanse inflatie die de dollar en de rente op Amerikaanse staatsobligaties opdreef, daalde tot onder de steun die nu weerstand wordt op $1680, toen de markt werd overweldigd door momentum en technische verkoop in verband met het risico van een renteverhoging van 1% in de VS volgende week.

Bovendien bleef de markt de verwachtingen verhogen over hoe hoog de Fed- funds rente in de komende maanden zal stijgen.

Op een bijna 2-½-jarig dieptepunt heeft goud moeite om een verdediging te vinden tegen de hawkish toon van het FOMC, en samen met andere beleggingsmetalen, zoals zilver en in mindere mate platina, kan het blijven worstelen tot sommige bullish drivers zich opnieuw laten gelden.

De nadruk blijft liggen op de renteverhogingen door het FOMC en niet op de steeds onvermijdelijker wordende economische gevolgen – een risico dat deze week werd benadrukt door FedEx en de sterke dalingen van de kosten voor het verschepen van goederen over de hele wereld. Volgens ons kunnen de recente CPI-prints wijzen op problemen om de Amerikaanse inflatie onder de 5-6% te brengen.

Als de markt dezelfde conclusie trekt, zullen we waarschijnlijk een scherpe opwaartse – en goud ondersteunende – correctie zien, waarbij forward inflation swaps nog steeds een daling tot rond de 3% inprijzen.

Saxo Bank blijft daarom goud aanprijzen als een bescherming tegen een beleidsfout van de Fed.