UBS ziet goud richting 1400 dollar bij aanstelling Trump

Foto: Flickr

Donald Trump, of beter de FBI, heeft de wereldwijde goudmarkt in vuur en vlam gezet. Het edelmetaal steeg gisteren voor de zesde dag op rij terwijl de Amerikaanse presidentiële race spannender wordt, wat de vraag naar een veilige haven doet toenemen.

Wayne Gordon, uitvoerend bestuurder grondstoffen en deviezen bij vermogensbeheer UBS Group:

The insurance quality for gold has been there for quite some time. If Donald Trump is elected next week, we think gold can go anywhere shy of $1,400. If Hillary Clinton is elected, we think gold can probably fall by $20, $30. So the clear skew in this trade is to the upside

Het edelmetaal steeg de afgelopen week van 1265 dollar per troy ounce op vrijdag tot aardig boven de 1300 dollar gisteren. Vandaag wil het niet lukken en blijft het beneden de 1300 dollar.

De belangrijkste bedreiging voor de voortzetting van de goudrally is eigenlijk iets anders dan de Amerikaanse verkiezingen.

Het is de lange schaduw van mogelijke renteverhogingen in de VS die de edelmetalensector de afgelopen 2 jaar al achtervolgde.

Gisteren liet de Federal Reserve wederom weten of zij de rente al dan niet zou verhogen. Het antwoord was dat wat iedereen al verwachtte: geen verhoging voor deze maand.

Maar als de cijfers meewerken gaat zij zeker de renteverhoging doorvoeren in december.

De verklaring van de Fed toonde aan dat het op zoek is naar “iets meer bewijs” dat de arbeidsmarkt en de inflatie op weg zijn beoogde doelstellingen te halen.

Los daarvan maakt de Fed ook nooit een grote beleidsverandering bekend wanneer er geen persconferentie gepland is, zoals gisteren het geval.

Daarnaast zou een renteverhoging te politiek-beladen kunnen zijn, een week voor de verkiezingen. Dus, zoals al eerder bekend, de meesten gaan uit van een renteverhoging in december.

Fed fund futures weerspiegelen die gedachtes, waarbij de kans op een stijging op 78 procent werd ingeschat. Dit terwijl het net voor de Fed-bekendmaking nog op 60 procent stond.

We mogen er in principe van uit gaan dat de december renteverhoging er komt, wat vervolgens de Amerikaanse dollar een boost zal geven en goud zal gaan hinderen.

Ten minste dat is de algemene consensus.

Maar we moeten ook niet vergeten dat voornamelijk de daling van andere belangrijke valuta’s hebben bijgedragen aan de flinke stijging van de dollar.

De vraag is of de omgekeerde relatie die de dollar en goud met elkaar hebben, wanneer de dollar stijgt daalt goud, nog wel geldt.

Afgelopen maand, op 7 oktober kende goud een bodem. Sindsdien kende de dollar een flinke stijging ten opzichte van andere valuta maar goud ging toch ietsje hoger. Het bleef in een side-trend en ging vanaf afgelopen vrijdag behoorlijk hoger.

De dollar daalde vanaf afgelopen vrijdag ten opzichte van alle valuta, inclusief goud.

Misschien kunnen we wel stellen dat er een periode aankomt waarin zowel de dollar als goud beide goed presteren.

En aangezien goud in dollars noteert, zal het in dat geval een betere investering zijn.

Bronnen: Square Space, Forbes, Bloomberg, Business Insider

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]