U.S. Mint stopt met productie bij haar West Point productie- en opslagfaciliteit

In de VS wordt de fysieke goud- en zilvermarkt nog een stukje krapper, net nu de vraag naar fysieke gouden en zilveren munten bijzonder hoog te noemen is.

De U.S. Mint heeft gisteren aangegeven dat het, in navolging van verschillende andere munthuizen wereldwijd – zoals die van Canada, tijdelijk een productiestop doorvoert bij haar West Point productie- en opslagfaciliteit in New York.

Dit wegens het risico voor werknemers van de verspreiding van het coronavirus. West Point maakt gouden, zilveren, platina en palladiummunten die door een breed netwerk wordt verkocht aan voornamelijk Amerikaanse consumenten.

Alle American Eagle munten in goud, zilver, platina en palladium worden geproduceerd op West Point. Zo ook alle gouden herdenkingsmunten en enkele zilveren herdenkingsmunten.

Vanaf 2006 heeft de West Point Mint ook alle American Buffalo munten gemaakt.

De West Point Mint fungeert nog steeds als opslagplaats voor goud. Voor zilver is dat in mindere mate het geval. Door de aanwezigheid van zoveel goud is het een bijzonder hoog beveiligde faciliteit.

Dat de Mint volledig stil komt te liggen zorgt ervoor dat de krapte op de fysieke goud en zilvermarkt nog groter wordt.

De vraag naar goud en zilver mag bijzonder hoog heten en verschillende retailers moeten klanten teleurstellen. Goud- en zilvermunten en baren zijn nauwelijks voorhanden.

Vorige maand, gaf de U.S. Mint al aan dat het geen zilveren “American Eagle” munten kon leveren omdat ze volledig door haar voorraad heen was. Dit was nog voor de uitbraak van het coronavirus in de VS.

De gouden variant daarvan ging eveneens bijzonder snel over de toonbank, tegen het snelste tempo in meer dan drie jaar.

Everett Millman, een edelmetaalspecialist bij Gainesville Coins in Florida: “De timing is verschrikkelijk. Het gaat het aanbodtekort enkel verergeren”

De premies voor gouden munten bedragen 5 tot 10 procent ten opzichte van de spotprijs van goud. Normaliter ligt dat rond de 1 procent.

Maar niet alleen ligt de prijs hoger, vaak kan het wegens problemen met de supply chain niet eens geleverd worden, mocht het überhaupt voorhanden zijn.

De grote vraag naar fysieke edelmetaalmunten, samen met een recordhoogte in aanhoudingen in goud-ETF’s – gedekt door fysiek goud, geeft aan dat de vraag naar veilige havens groot is.

De U.S. Mint had eerder al een gedeelte van haar zilveren edelmetaalproductie naar haar faciliteit in Philadelphia geleid, aldus woordvoerder Michael White.

Andere faciliteiten van de U.S. Mint zijn te vinden in Washington, Denver, Fort Knox en San Fransisco.

Tijdens de tijdelijke opschorting van de productie bij West Point zal het evengoed zilveren munten als de “American Eagle” en de “America the Beautiful” aan haar netwerk ter beschikking blijven stellen.

De gouden varianten zullen echter niet beschikbaar zijn.

Bronnen: Bloomberg, US Mint

Foto: Flickr