Thai massaal in de rij om goud te verkopen, koers doet record aan

De Thaise premier drong er gisteren op aan om niet al het goud dat mensen in bezit hebben in een keer te verkopen.

Uit berichten blijkt dat Thai sinds deze week massaal goud verkopen wegens de hoge goudkoers in de lokale munt de Thai baht.

Begin deze week koerste goud in de Thaise munt op het hoogste niveau in zeven jaar tijd, zeker ook vanwege de voortdurende bezorgdheid over het effect van de coronaviruspandemie op de wereldeconomie.

Vandaag heeft de goudprijs in Thaise baht een recordhoogte bereikt. Niet eerder stond de goudkoers zo hoog.

Daarmee volgt het andere landen, wiens valuta afgelopen weken en maanden ook al all-time lows wisten neer te zetten ten opzichte van de goudkoers.

De goudprijs was onder meer in zowel Canadese dollars, Australische dollars, euro en yen niet eerder zo hoog. Ook de Thai baht mag zich nu daarbij voegen.

Ambtenaren zijn bezig met het uitwerken van een plan voor goudshops en juweliers om het hoofd te bieden aan de lange rijen aan verkopers.

Generaal Prayut Chan-o-cha gaf woensdag aan: “Ik roep mensen op om geleidelijk aan hun goud te verkopen, niet in grote hoeveelheden, omdat winkels te maken kunnen krijgen met een cash crunch”

Lange wachtrijen zijn sinds begin deze week te zien buiten de vele goudshops in Bangkok. Ook in andere provincies blijkt hetzelfde gaande.

De voorzitter van Thailand’s Gold Traders Association, Jitti Tangsitpakdee, gaf dinsdag aan dat sommige winkels cashflowproblemen beginnen te krijgen, omdat er de laatste dagen zoveel meer verkopers zijn dan kopers.

Geruchten verspreiden zich op sociale media dat goudshops zouden sluiten omdat er simpelweg te weinig geld voorhanden is.

Tangsitpakdee stelde verkopers gisteren gerust dat de winkels open blijven, maar dat de situatie schrijnend is. Ook hij geeft aan dat men niet teveel goud in een keer moeten verkopen anders moeten de shops alsnog dicht.

Handelaren willen ook juist nu mensen helpen die direct geld nodig hebben in deze economisch moeilijke tijd.

Wisakha Osaithai, eigenaar van Uthen Gold Shop: “Klanten hebben geld nodig voor dagelijkse uitgaven, dat in combinatie met de hoge goudprijs is de enige verklaring dat zij besluiten hun goud te verkopen”

Het kopen van goud is in Thailand de normaalste zaak van de wereld, om zo extra te kunnen sparen en tegelijkertijd koopkracht te kunnen behouden.

Veel verkopers gaven aan dat als gevolg van de coronapandemie zij nu geen of verminderde inkomsten hebben. De verkoop van het edelmetaal is volgens lokale media vaak uit pure noodzaak.

Alleen bedrijven die als essentieel worden gedefinieerd blijven open in Thailand. De goudshops vallen daar ook onder. Het land blijft ten minste tot eind april in een gedeeltelijke lockdown.

Bronnen: Bangkok Post, Kitco

Foto: Flickr