CEO Newmont voorziet goudprijs boven de $2.000

Goldman Sachs gaf vorige maand al aan dat het nu tijd is om goud te kopen, waarbij de bank het gele edelmetaal richting de 1.800 dollar per ounce ziet gaan. Met een spotprijs van rond de 1.700 dollar per ounce komen we daar al dicht in de buurt.

Analisten van Barclays geven nu echter aan dat het wellicht verstandig is goud en goudmijnbouwbedrijven in de verkoop te doen, aangezien ze de afgelopen tijd zo goed presteerden.

Wanneer de economie en aandelenmarkten weer aantrekken zullen goud en de goudmijnbouwbedrijven daarvan hinder ondervinden.

Matthew Murphy, analist bij de bank: “Gold is already in record territory in most currencies. Outside the realm of fiat, it is also in record territory versus oil and other commodities”

In het research rapport gaven ze de twee grootste goudmijnbouwbedrijven, Newmont Mining en Barrick Gold, een downgrade van “Buy” naar “Hold”.

De analisten van Barclays geven aan dat goud nog nooit zo duur was ten opzichte van andere grondstoffen, zoals olie, en dat de reden is waarom goud en goudmijnbouwaandelen flink lager kunnen.

Daar wordt echter geen rekening gehouden dat de onzekerheid rondom het coronavirus verre van over is en de economische pijn nog genomen moet worden. Dit terwijl de geldpersen blijven draaien.

Daarbij is de huidige lage olieprijs voor de goudmijnbouwbedrijven een bijzonder positief gegeven omdat operatiekosten daarmee flink verminderen.

De CEO van Newmont, ’s werelds grootste goudmijnbouwbedrijf, ziet het dan ook echt anders en voorspelt een goudprijs die het record van een kleine tien jaar geleden van 1.900 dollar per ounce doorbreekt.

CEO Tom Palmer: “The level of stimulus globally that’s going into the economy certainly underpins higher gold prices for the longer term, and I don’t think that stimulus has stopped yet. You could certainly see scenarios that have it pushing north of $2,000”

Volgens Palmer zal het edelmetaal de komende twee tot vijf jaar tussen de 1.500 en de 1.750 dollar per ounce koersen. We mogen echter periodes verwachten dat daarbij toppen aan worden gedaan tot boven de 2.000 dollar per ounce.

Grondstoffenstrateeg Mike McGlone van Bloomberg Intelligence gaf woensdag ook al aan dat, gekeken naar de schaal waarop mondiale monetaire stimulus toe wordt en zal worden gepast, goud nog een mooie toekomst te wachten staat.

Terwijl de hogere goudkoers en de lagere kostprijs om het goud te mijnen een positieve impact zal hebben op goudmijnbedrijven, voorziet Palmer dat een nieuwe uitbraak van het coronavirus aan het eind van dit jaar een mogelijkheid is.

Dat zou voor nog meer onzekerheid kunnen zorgen, waar zowel goud als de goudmijnbedrijven van kunnen profiteren. Aandelen Newmont stegen tot nu toe dit jaar met 36 procent.

Bronnen: Bloomberg, Financial Times, Barrons

Foto: Flickr