Nog geen duidelijke verbeteringen te zien in de goudmarkt

Goud werd eigenlijk niet eerder zo zwaar verhandeld als de afgelopen maand. Maar de twee belangrijkste markten, die eigenlijk beiden papieren markten betreffen, lopen uit de pas.

In New York steeg de goudprijs op 9 april voor het eerst in zeven jaar tijd tot 1.750 dollar per ounce. In Londen is de goudprijs daarentegen een stuk lager, omdat het onderliggende fysieke goud daar wel voorhanden is.

Bewijs van ontwrichting van de goudmarkt kende eind maart zijn hoogtepunt. De premie die betaald moest worden voor de New York futures boven de spotprijs in Londen was liefst 70 dollar. Iets wat niet eerder is voorgekomen.

Die kloof, hoewel de premie nu ietwat lager ligt, blijft groot. Zeker ook omdat grotere spelers in de markt huiverig zijn om contracten aan te gaan.

Hoewel er nu genoeg tijd lijkt om edelmetaal van Londen naar New York te krijgen, voor de levering van contracten die in juni expireren, lijken handelaren toch op hun hoede.

Volgens leidinggevenden van twee vooraanstaande goudbanken hebben sommigen zich teruggetrokken uit de handel in de zogenaamde EFP’s (Exchange for Physical).

Dus zelfs de grootste marktpartijen zijn selectiever in het toevoegen van nieuwe posities.

Tai Wong, hoofd trading edelmetaalderivaten bij BMO Capital Markets: “Until the machinery of the world is largely functioning normally again, you have to think very carefully about selling the EFP until you are sure you can get material to cover”

Het resultaat: een daling van de handel op beide goudmarkten. De volumes op de meest actieve Comex-futures-markt bedroegen deze maand gemiddeld 18 miljoen ounces per dag, het minst in drie jaar tijd.

De LBMA-i service van de London Bullion Market Association rapporteerde eveneens een daling in de handel.

Voor CME Group, eigenaar van de Comex, is de grote spread tussen de goudprijs in New York en die van Londen een probleem.

Het bedrijf reageerde daarom, samen met de LBMA, door middel van de lancering van een nieuw goudcontract.

Daarbij worden nu ook 400-ounce baren geleverd, naast de normale 100-ounce baren die normaliter via de Comex worden verhandeld. Dit nieuwe goudcontract wordt echter nog steeds niet verhandeld.

James Gavilan, hoofd en adviseur bij Gavilan Commodities, geeft aan dat de oplossing van de CME dan ook het probleem van dislocatie niet oplost.

Ook kleinere beleggers hoeven volgens Peter Hug, trading director bij Kitco, niet te verwachten dat er een daling van de premie komt zodra er meer aanbod komt. Want dat aanbod lijkt minimaal, of eigenlijk gewoon uit te blijven.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr