Twee redenen om iets minder goud aan te houden in 2018

Volgens BlackRock’s Russ Koesterich is het voor beleggers verstandig om in 2018 iets minder in goud belegd te zijn.

Terwijl Amerikaanse obligaties op lange termijn met 9 procent stegen is de goudprijs in 2017 met ruim 11 procent gestegen.

Ondanks de mooie stijgingen van dit jaar raadt Koesterich toch aan om volgend jaar iets minder op goud in te zetten, hoewel een volledige verkoop niet aan de orde zal moeten zijn.

Daarvoor heeft hij twee redenen.

Zijn eerste argument heeft betrekking op de politieke situatie in de VS.

Als de voorgenomen belastinghervormingen van president Donald Trump erdoor komen, zou dat de goudprijs op twee manieren kunnen raken.

Ten eerste zou de rente bij het doorgaan van de belastingplannen wat hoger kunnen gaan en ten tweede zou het betekenen dat er minder politieke onrust is in Washington.

Beide factoren drukken normaliter de goudprijs lager.

Daarnaast denkt hij dat de dollar weer wat zal aansterken. De stijgende goudprijs van dit jaar ziet hij voornamelijk door de afgezwakte dollar, maar die lijkt momenteel weer wat stabieler.

Wanneer Trump’s belastingplannen doorgang zullen vinden zal de munt komend jaar ook stabiel blijven.

Hoewel hij op de korte termijn dus weinig momentum ziet voor het edelmetaal, raadt hij wel aan om de posities in mindere mate aan te houden.

While the near-term environment for gold is not ideal, there are still good reasons to maintain some exposure, including the diversification benefits.

With the exception of long-dated U.S. bonds, gold continues to be one of the more diversifying asset classes.

Investors may consider lightening up on their portfolio insurance, but they should not abandon it”

Zowel de reden van diversificatie, net als hedge voor onverwachte volatiliteit, zijn goede redenen om goud niet gelijk de deur uit te doen.

Bronnen: Blackrock

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]