Banken en analisten geven outlook voor goud

De rol van goud als veilige haven is op het moment op zijn sterkst in 40 jaar, aldus Citigroup.

Commerzbank is het daarmee eens en gaf afgelopen week aan dat door de politieke onzekerheid in Duitsland, waar de Duitse kabinetsformatie is mislukt, goud hoogstwaarschijnlijk de uitverkoren veilige haven wordt.

Beleggers willen goud om zich in te dekken tegen risico’s, waaronder een daling van de wereldwijde aandelenmarkten van huidige recordhoogtes, gaf ook Ole Hansen, analist bij Saxo Bank aan.

Hij denkt aan een goudprijs tegen het einde van dit jaar van 1.325 dollar.

Julius Baer-analist Carsten Menke denkt echter dat de stijgingen van de Amerikaanse rentetarieven volgend jaar zullen zorgen voor een sterkere dollar en een lagere goudprijs.

Afgelopen woensdag gaf de Amerikaanse Fed aan dat een renteverhoging in december nog steeds op de plank staat.

Commerzbank geeft echter aan dat die rentestap al voor een groot gedeelte door de markt is ingeprijsd.

Ook werd in de Fed notulen bezorgdheid geuit over de lage inflatie in de VS. Daardoor zouden de rentetarieven de komende jaren minder hard hoger kunnen dan gepland en verwacht.

Een andere bankier geeft aan dat hij van mening is dat er in 2018 slechts één renteverhoging zal komen, als die er al zou komen.

Dit zou de goudprijs kunnen ondersteunen of zelfs hoger zetten.

Gekeken naar de fysieke goudmarkt gaf een broker aan dat het huidig kwartaal bijzonder stil is. Er lijkt nauwelijks wat gaande.

Ook over 2018 was hij niet bijster positief en ook JP Morgan is weinig positief.

De bank gaf deze week in een outlook aan dat “gezien de solide economische groei, een mogelijk dieptepunt in de inflatie en het potentieel dat verdere renteherzieningen stijgende zijn, wij tactisch short gaan op goud

Mocht dat gebeuren zou een lagere goudprijs daarentegen ook juist weer koopjesjagers kunnen trekken.

Bronnen: Reuters, Platts, Gold Seek

Foto: Flickr

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.