Turnaround kandidaat in 2017? Goud!

Het is de tijd van het jaar waarin analisten en vermogensbeheerders hun voorspellingen maken voor het nieuwe jaar. In plaats van een aandeel, denken we dat goud een van de beste kandidaten voor een turnaround zal zijn volgend jaar. Als we kijken naar de tracker SPDR Gold Trust, dan zien we dat de goudprijs met 7% is gestegen. Het gele metaal is de afgelopen drie en vijf jaar met 3 en respectievelijk 7% is gedaald. Na een lange berenmarkt die begon na de piek in september 2011, is goud uitgebodemd rond 1050 USD per ounce in december 2015. We zitten nu in een nieuwe uptrend, ook al lijkt dat niet zo.

We denken dat goud een mooie kandidaat is voor een geslaagde turnaround in 2017, omwille van verschillende redenen.

Een ervan is dat we in de Verenigde Staten en China opnieuw een beleid van reflatie zullen zien. Dat zien we aan de hand van de uitlatingen van de regering en de verkozen president Trump. In China gaan we dezelfde richting op. Trump zal volgend jaar een geschatte 7,2 biljoen dollar toevoegen aan de federale schuld en 20,9 biljoen tegen 2036. Vandaag staat er zelfs al 19 biljoen dollar uit. Zelfs indien er geen bijkomende uitgaven komen dan zal de Amerikaanse staatsschuld nog altijd toenemen van 77% van het wereldwijde bbp op het einde van 2016 tot 86%. De uitgaven voor sociale zekerheid (Social Security en Medicare/Medicaid) zullen fors toenemen. Dat kan alleen maar inflatoir werken.

In China is er een forse boom van de kredietcreatie aan de gang. De recente stijging van de huizenprijzen begon in april 2015 aangezien de Chinese aandelenkoersen een piek hebben bereikt. Chinese speculanten richten zich nu op de grondstoffenmarkten om de afwaardering van de activa luidend in yuan af te dekken. Ook zullen we zien dat de Chinese en Indische juwelenvraag in de loop van volgend jaar zal aantrekken. Volgens de World Gold Council zal de wereldwijde vraag naar juwelen, die goed is voor de helft van de jaarlijkse goudvraag, een daling van 21% heeft ondergaan in het derde kwartaal. Dit werd gedreven door een ongeziene daling van de juwelenvraag op de twee grootste markten ter wereld, namelijk China en India.

Die staan collectief in voor 60% van de wereldwijde juwelenvraag.

Een derde factor is dat de speculanten allemaal negatief gepositioneerd zijn op de goudvraag. Als we kijken naar de speculatieve posities op de SPDR Gold Trust, dan is er duidelijk een verwachting voor een daling.

Al deze factoren doen ons ertoe besluiten dat beleggers veel te negatief zijn gepositioneerd op de goudprijs. Dat kan maar één ding betekenen: dat we volgend jaar een turnaround zullen hebben op de markten.

Positioneer je nu al, en koop fysiek goud. Je zal het je niet beklagen.

 

[xyz-ihs snippet=”goud”]