Enorm herstelpotentieel voor goud

Het was een beetje een jaar van twee snelheden voor goud en zilver. In eerste instantie begonnen de aandelenmarkten het jaar op een heel teleurstellende manier. Kort daarna begonnen goud en zilver geweldig sterk te presteren. Daarna ging het allemaal een beetje minder in de tweede jaarhelft.

Beleggers werden meer risicozoekend en de dollar ging sterk omhoog. Dat zijn twee zaken die de goud- en zilverprijzen onder druk zetten.

We moeten ook eens kijken naar het bredere plaatje. Sinds het hoogtepunt van iets meer dan 1900 USD per ounce in september 2015 is de goudprijs sterk gezakt. Dat heeft voor een groot deel te maken met het feit dat beleggers – waarschijnlijk ten oprechte – menen dat een bescherming in hun portefeuille niet meer noodzakelijk is. Waarom zou je immers goud kopen wanneer je andere beleggingen in je portefeuille, voornamelijk dan aandelen, fors ziet stijgen?

De vraag stellen is ze echter beantwoorden. De risico’s onder en boven het oppervlak zijn immers enorm, en weinigen zien ze. We hebben natuurlijk het feit dat het buitenlands beleid van Donald Trump helemaal in het honderd loopt, dat de obligatiemarkten crashen, of dat er nieuwe geopolitieke brandhaarden ontstaan.

Een van de meest onderschatte risico’s is echter dat er een valutacrisis komt. De contouren hiervan beginnen zich immers al af te tekenen. Vooral bij de euro zitten de risico’s. De Europese Unie begint immers stilaan af te brokkelen.

Ook maken de overheden het moeilijker om cash te hebben. Alles wordt er immers aan gedaan om mensen elektronisch te laten betalen. Wie belegt in goud, heeft nog een van de weinige manieren die er bestaan om ervoor te zorgen dat zijn geld buiten het banksysteem wordt bewaard. Want je moet goed weten dat zodra je je geld op de bank zet, je een vordering hebt op dat geld.

Fysiek goud en zilver lossen veel van deze problemen op. Zorg er dus voor dat je volgend jaar beide edelmetalen stevig in portefeuille hebt!

 

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]