Indiase minister van Financiën overweegt verlaging invoerrechten op goud

India is volgens verschillende bronnen van plan om de begin dit jaar verhoogde invoerbelasting op goud weer te verlagen, dit om de grootschalige goud-smokkel tegen te gaan.

De Indiase regering zou van plan zijn om huidige belasting van 10 procent te verlagen naar 6 procent, zo gaven anonieme bronnen aan.

De zakelijke nieuwszender CNBC-TV18 citeerde agentschappen die aangaven dat Modi’s regering precies dat aan het overwegen is, al gaven overheidsbronnen begin deze maand nog officieel aan dat daar geen sprake van was.

Sanjeev Bhatia, cfo bij PC Juwellers, gaf op tv aan dat hij het als een aangename verrassing ziet mochten die (betrouwbare) geruchten waar zijn. Daarmee zou het verschil tussen de Indiase goudprijzen en de internationale prijzen kunnen worden verkleind.

De belasting werd eerder verhoogd van 1 naar 10 procent en sindsdien bleek er een steeds grotere verstoring in de prijspariteit tussen binnenlandse en internationale prijzen.

De verlaging van de belasting zal overigens niet alleen voor een stabielere prijs kunnen zorgen, ook de consument heeft er baat bij en de massale goud-smokkel krijgt een flinke klap, aldus Bhatia.

Praveen Shankar Pandya, voorzitter van de Gem & Jewellery Export Promotion Council deelt die mening:

Smuggled gold is cheaper while those who import have to pay high cost. Duty structure should be such that it doesn’t encourage smuggling and brings in transparency

De Indiase goudsmokkel wordt voor dit jaar geschat tussen de 140 en 160 ton, flink hoger dan de 120 ton in 2015 aldus de World Gold Council.

Het orgaan schatte in november dat de officiële Indiase goudconsumptie dit jaar op 650 tot 750 ton zal komen, wat dan weer het laagste niveau in zeven jaar tijd zal zijn.

De Indiase goudimport steeg in november overigens met 23 procent tot 4,3 miljard dollar, in verhouding tot 3,5 miljard dollar diezelfde maand vorig jaar.

Bronnen: Bloomberg, Economic Times, Money Control, International Business Times

Fot: Flickr

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.