Turkse kunstmestproducent start nieuwe goudmijn

De Turkse kunstmestproducent Gubretas verwacht een winst van 3 miljard dollar te behalen uit een recente goudvondst die het moederbedrijf in staat zou kunnen stellen ambities, om een islamitische bank op te richten, waar te maken.

Die inkomsten zouden meer dan vijf maal de jaarlijkse verkoop van Gubretas zijn. Het bedrijf kondigde eerder deze maand aan dat het 3,5 miljoen troy ounces aan goudreserves had gevonden. Dat geeft tegen huidige prijzen een waarde van ongeveer 6 miljard dollar.

Het edelmetaal zal worden gewonnen met hulp van kredietcoöperatie Tarim Kredi, dat voor 75 procent eigenaar is van Gubretas, en met behulp van externe deskundigen.

Fahrettin Poyraz, voorzitter van Gubretas en CEO van Tarim Kredi, gaf geen duidelijkheid wanneer het project precies van de grond komt.

Goud is big business in Turkije, een van de grootste consumenten van het edelmetaal wereldwijd.

Turken gebruiken goud als bescherming ten tijden van valuta-devaluatie en inflatie. Ook geven zij het als traditie bij bijvoorbeeld bruiloften en besnijdenisplechtigheden.

Lokale goudproducenten bleven tot nu toe ver achter bij de binnenlandse vraag, wat resulteert in grote importkosten en dat weegt dan weer zwaar op de lire.

Driekwart van de uiteindelijke opbrengsten zal naar Tarim Kredi gaan, die het geld uiteindelijk zal gebruiken om een participatiebank op te richtten.

Tarim Kredi heeft sinds 2018 geprobeerd een islamitische bank op te richten door zich aan te sluiten bij het idee van president Recep Tayyip Erdogan om Shariah-conforme financiering uit te breiden.

Op dit moment vertegenwoordigt die vorm van kredietverlening in het land nog slechts 5 procent.

Als onderdeel van het goud exploratieproces heeft Gubretas in april al een mijnbouwafdeling opgericht.

De aandelen van het bedrijf zijn sinds de aankondiging dinsdag liefst 21 procent gestegen. Voor dit jaar is het aandeel al zes maal over de kop gegaan.

Daarmee is het bedrijf de op een na best presterende op de Borsa Istanboel 100 Index.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr