Goud-ETF’s zagen uitstroom in november

In november registreerden goudgedekte ETF’s een eerste netto-uitstroom in twaalf maanden tijd. Het bleek ook de op één na grootste maandelijkse uitstroom ooit.

De goud-ETF’s zagen een afname in november van 107 ton oftewel 6,8 miljard dollar. Dat betreft liefst 2,9 procent van het totaal beheerd vermogen.

Ook de goudprijs zelf deed het slecht nadat het sinds maart juist sterk was gestegen. Het edelmetaal staat echter nog steeds 20 procent hoger dan begin dit jaar.

Sinds november 2016, toen de koers 7,4 procent daalde, zag de goudkoers niet zo’n grote maandelijkse daling vorige maand. De prijs eindigde 6,3 procent lager op 1.763 dollar per ounce.

Ondanks die matige prestaties blijft de netto-instroom van 916 ton (50,3 miljard dollar) in 2020 ver boven het hoogste jaarlijkse bedrag ooit, hoewel lager dan het record van vorige maand op 1.022 ton.

Zowel Noord-Amerikaanse als Europese fondsen verloren elk bijna 3 procent, Noord-Amerika daalde met 62 ton of 3,7 miljard en Europa was er een afname van 43 ton of 2,9 miljard dollar te bemerken.

Aziatische fondsen zagen een uitstroom van 0,4 ton en fondsen uit andere regio’s zagen nog eens een uitstroom van 2 ton.

In Noord-Amerika voegde de iShares Gold Trust 0,8 ton toe, terwijl de SPDR Gold Shares met 62,9 ton afnam. Ook de Graniteshares Gold Trust kende een afname van 2,2 ton.

In Europa voegden WisdomTree Physical Gold Hedged en WisdomTree Physical Swiss Gold respectievelijk 5 en 4 procent toe aan bezit.

Twee andere in het Verenigd Koninkrijk gevestigde fondsen leidden echter de Europese uitstroom: WisdomTree Physical Gold verloor 13,8 ton en de iShares Physical Gold verloor 13,4 ton.

De goud-ETF’s zagen in 2020 toch nog altijd een gigantische instroom. Daar waar het eerdere record van 2009 op 646 ton goud stond is dat voor dit jaar 916 ton.

De totale aanhoudingen wereldwijd bedraagt nu 3.793 ton goud, dat een waarde vertegenwoordigt van 215 miljard dollar.

Noord-Amerikaanse fondsen vertegenwoordigen daarbij bijna twee derde van de wereldwijde netto-instroom dit jaar.

Bron: Goldhub

Foto: Flickr