Goud op koers om het jaar positief af te sluiten

Goud ligt op koers om de maand weer positief af te sluiten nu Amerikaans president Donald Trump een coronavirusstimuleringspakket heeft ondertekend ter waarde van 900 miljard dollar.

In totaal behapt het pakket liefst 2,3 biljoen dollar, aangezien het ook een zogeheten government funding bill betreft. Had hij dat niet gedaan was Amerika weer “op slot” gegaan.

Trump wil graag dat iedere Amerikaan in plaats van de 600 dollar die ze zouden krijgen eenieder 2000 dollar geven. Of dat er ook van komt is niet zeker, daarover wordt vandaag gestemd.

Goud sluit de maand hoogstwaarschijnlijk weer voor het eerst in vier maanden met een stijging af. Sinds juli was het namelijk zo dat de koers elke maand lager afsloot, ondanks het feit dat het op 6 augustus een all-time high aandeed.

In 2020 heeft goud in zijn geheel geprofiteerd van een gestage verzwakking van de Amerikaanse dollar sinds de piek in maart.

Daarna zijn gigantische fiscale en monetaire stimuleringspakketten uitgerold, iets waar veilige havens als Bitcoin en goud van hebben geprofiteerd.

Zo staat Bitcoin dit jaar liefst 270 procent hoger. Goud moet het met een stijging van iets meer dan 20 procent doen. Ook zilver steeg flink, met meer dan 45 procent.

Het hulppakket zal waarschijnlijk de laatste belangrijke wetgeving zijn die door Trump wordt ondertekend als president zijnde.

Joe Biden heeft aangegeven dat hij zal aandringen op nog meer stimulerende maatregelen wanneer hij het ambt begin volgend jaar over gaat nemen.

Voor veilige havens als goud en Bitcoin mag dat natuurlijk positief nieuws heten. Maar door het optimisme over verhoogde uitgavenbelofte gaan ook veel aandelenmarkten hoger.

Ook de Brexit-doorbraak op kerstavond tussen Londen en Brussel zorgt voor dat optimisme, waardoor de Amerikaanse dollar onder druk komt te staan.

De dollar heeft ondertussen een nieuw twee-en-een-half jaar dieptepunt aangedaan van 90,06 ten opzichte van wereldwijde valutapartners.

Bronnen: Bloomberg, Kitco

Foto: Flickr