Turkije en Turkse lira onder vuur

Reeds een week geleden riep de Turkse president Tayyip Erdogan burgers op om hun harde valuta en goud om te zetten in lira’s, nadat de lokale valuta tot recordlaagte was gedaald. Daaruit bleek al de bezorgdheid van beleggers over een groeiende diplomatieke kloof met de VS.

Vandaag dook de Turkse lira, nadat president Donald Trump toestemming had gegeven voor een verdubbeling op de Turkse metaaltarieven, nog eens ver naar beneden en deed het wederom recordlaagtes aan.

De lira verloor 14 procent ten opzichte van de dollar. Ook Turkse aandelen daalden vandaag hard, met de iShares MSCI Turkey ETF op een 13,8 procent lagere koers. De ETF daalde dit jaar al zo’n 45 procent in totaal.

Dit alles mede dankzij deze tweet:

De tweet van president Trump kwam nadat Erdogan vandaag zijn burgers wederom maande dollars en andere vreemde valuta, zoals goud, om te zetten in lira’s.

Erdogan: “Change the euros, the dollars and the gold that you are keeping beneath your pillows into lira at our banks. This is a domestic and national struggle”

Erdogan gaf in een toespraak aan dat Turkije in een economische oorlog is verwikkeld en merkte op dat de landen die daarmee waren begonnen een treffend antwoord tegemoet kunnen zien.

Ondertussen stijgt de vraag naar goud in het land bijzonder hard.

De Turkse vraag naar goud nam in het eerste kwartaal met meer dan een derde toe, doordat de consument het edelmetaal aantrok als bescherming tegen de instortende lira en de stijgende inflatie.

Er werd voor bijna 1 miljard dollar aan goud aangekocht, 34 procent meer dan het eerste kwartaal van 2017.

Tegelijkertijd koopt de Turkse centrale bank sinds mei 2017 agressief goud aan. Het goudbezit is volgens de World Gold Council bijna verdubbelt. De centrale bank was in het eerste kwartaal van alle centrale banken de op één na grootste koper van het edelmetaal.

Blijkbaar vertrouwen zowel de Turkse centrale bank als haar inwoners meer op goud dan op hun eigen lokale munt.

Bronnen: Reuters, Financial Times, CNBC

Foto: YouTube CNBC

[xyz-ihs snippet=”monsterbox”]