Chinese goudaankopen nemen toe

Stijgende rijkdom blijft de vraag naar sieraden in China hoog houden, resulterend in een stijgende consumptie van goud. Ondertussen gaat de goudprijs flink lager.

Volgens David Harquail, voorzitter van de World Gold Council (WGC), zal de robuuste goudconsumptie in China waarschijnlijk verder toenemen, zolang de rijkdom van het land blijft groeien.

Meerdere analisten zijn van mening dat de goudconsumptie zal blijven toenemen. Ten eerste vanwege de groeiende rijkdom van het land en ten tweede vanwege de handelsspanningen met de VS.

Ronald Leung, hoofddealer bij Lee Cheong Gold Dealers in Hong Kong: “There was some good buying in China as the currency strengthened and due to uncertainty over the trade war between the US and China”

In de recentste ontwikkeling van het handelsconflict tussen de twee grootste economieën van de wereld, gaf het US Trade Representative’s office aan dat de V.S. vanaf 23 augustus nog eens de importtarieven verhoogt met 25 procent op 16 miljard dollar aan Chinese goederen.

Zhu Yi, senior metaalanalist en mijnbouw bij Bloomberg Intelligence: “The industry is moving to produce more retail products to meet customer needs. The rise in second-quarter demand was mostly driven by consumption of jewelry, gold bars, coins, and the growth rate is faster than that in the first quarter because of investor concerns amid (China-US) trade tensions”

De daling van de goudprijs sinds april zorgt er daarbij voor dat de al reeds sterke vraag in China nog verder gestimuleerd wordt. Zhu is daarbij van mening dat de vraag naar goud in de tweede helft van het jaar verder zal stijgen, mede als gevolg van de stijgende Amerikaanse dollar en de depreciatie van de Chinese yuan.

Ondertussen steeg de Indiase goudimport vorige maand voor het eerst in zeven maanden. De 44,2 procent stijging (yoy) in goudimport, tot 75 ton vorige maand, door de op China na grootste goudconsument van de wereld zou de goudprijs kunnen ondersteunen.

De goudprijs heeft er tot op heden weinig baat bij. Goud kende vorige week haar vijfde week aan dalingen op rij.

Het koerst dichtbij haar laagste punt in 17 maanden tijd, nu zelfs onder de 1.200 dollar per ounce.

Bronnen: Reuters, China Daily, Kitco

Foto: Flickr

[xyz-ihs snippet=”promo”]