Turbulentie

Wat 2024 zal brengen voor de financiële markten is zoals steeds af te wachten. 

2024 zal volgens de verwachtingen van analisten, die wij volgen, in teken staan van “Turbulentie”. We hebben het dan over economische, financiële en geopolitieke uitdagingen.

Een recent ontluikend en potentieel economisch probleem is de activiteit van Houthi-rebellen in Jemen, gesteund door Iran. Zij vallen koopvaardijschepen aan in de Rode Zee. Het gevolg daarvan zijn complicaties voor de scheepvaart naar het Suezkanaal.
Een omweg voor de scheepvaart via Kaap de Goede Hoop, betekent 10.000 kilometer extra en twee weken langer reizen. 

Onze maakindustrie hebben we – helaas – grotendeels afgestaan aan het Oosten. Als onze goederen niet meer efficiënt naar de EU kunnen komen, kan dat leiden tot hernieuwde inflatie. Laat ons maar hopen dat dit een tijdelijk probleem is.

Politiek gezien zijn de presidentsverkiezingen in de VS het “main event” in 2024. Fraai zal dat niet worden…

Zeker nu de Verenigde Staten op financieel vlak voor steeds grotere uitdagingen komt te staan. 

Zo is de totale overheidsschuld van de VS begin 2024 de grens van 34 biljoen dollar gepasseerd. Bovendien moet een aanzienlijk deel van die schuld, ongeveer 3,7 biljoen dollar, geherfinancierd worden in 2024. Daarbij moet nog eens een begrotingstekort worden toegevoegd van ongeveer 1,3 biljoen dollar.

De VS heeft in dit verkiezingsjaar dus een flinke klus om investeerders te overtuigen hen te voorzien van financiering.

En in tegenstelling tot vroeger zal het waarschijnlijk niet meer zo evident zijn investeerders buiten de VS te vinden. Op geopolitiek vlak zagen we namelijk op 1 januari al de uitbreiding van de BRICS-landen met nieuwe leden: Egypte, Ethiopië, Iran, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. 

Hoewel deze landen vaak uiteenlopende visies hebben, lijken ze unaniem te geloven dat de dollar niet langer het enige ankerpunt hoeft te zijn. 

Wij vermoeden dat er voor de financiering van schulden in de VS, binnenkort weer naar de FED en haar drukpers wordt gekeken.

Wat met de fysieke edelmetalen in 2024?

Daar blijven we standvastig in. Er is geen enkele activaklasse die er wat ons betreft beter voor staat met het oog op de toekomst.

Goud is en blijft een “no brainer” en voor zilver verwachten wij in 2024 (eindelijk?) een uitbraak uit de trading range, waartussen de prijs al drie jaar gevangen zit.

We staan daarmee ook niet alleen. Rick Ackerman bijvoorbeeld, wiens analyses we al meer dan twintig jaar met veel plezier lezen, schreef eerder deze week het volgende in zijn nieuwsbrief:

If there is great news coming for investors, look for it to happen in the bullion sector. Silver and gold have spent more than three years consolidating for a push that will turn $2000 into bedrock support for the latter. The move has been such a long time in coming because it will herald an earth-shaking shift toward deflation in the global economy. The big surprise will be a soaring dollar driven by short-covering rather than by dismal ‘fundamentals.”

Wij kijken uit naar dat turbulente jaar 2024!

Als u meer info wenst over de aankoop, verkoop of veilige opslag van fysiek edelmetaal, dan kan u direct een afspraak vastleggen met ons via deze link. U plant zo makkelijk een video- of telefoongesprek, wanneer het u het best uitkomt!