Klaar voor een stierenmarkt?

Zoals we vorige week in de nieuwsbrief van goud999 aankondigden, willen we in onze laatste nieuwsbrief van 2023 nog even stilstaan bij platina

Platina wordt voornamelijk gebruikt in katalysatoren voor voertuigen met een verbrandingsmotor (inclusief hybride voertuigen) om schadelijke emissies te beperken.
Het is ook cruciaal in de chemische industrie en medische sector. Bovendien speelt platina een groeiende rol in de sector van hernieuwbare energie (fuel cells).

De grote joker voor de iets verdere toekomst is de rol van platina bij de productie van waterstof.

In 2023 zal de productie van platina, vanuit mijnbouw en recyclage ongeveer 7 miljoen ounce bedragen, terwijl de vraag naar verwachting rond de 8 miljoen ounce zal liggen.
Dit tekort is aanzienlijk en mag langzamerhand in de prijsontwikkeling van platina zichtbaar worden. De koers heeft al een herstel laten zien de laatste weken, maar wij mikken op meer.

2024 belooft interessant te worden, aangezien de World Platinum Investment Council (WPIC) ook voor het komende jaar een fysiek tekort voorspelt. Hoewel het voorspelde tekort kleiner is dan in 2023, is de markt nog verre van in evenwicht  [Link naar het laatste WPIC nieuwsbericht].

Ons plan met platina is en blijft vrij eenvoudig: Op basis van vraag en aanbod denken we dat het metaal te goedkoop is geworden. 

Daarom nemen wij al sinds januari 2023 posities in fysiek platina in, en we wachten het liefst met opnieuw verkopen tot we een prijs op de tabellen zien boven een normale waardering.
Wanneer dat punt bereikt is, zijn we bereid om platina te verkopen aan de industrie, die het op dat moment naar verwachting dringend nodig zal hebben.

Maar we lopen vooruit op de feiten, voor 2024 kijken we ook naar het volgende:

Producenten in Zuid-Afrika, goed voor 70% van de jaarlijkse wereldproductie, werden onlangs opnieuw geconfronteerd met stakingen. 

Dit probleem komt bovenop een gebrekkig stroomnet en wijdverspreide corruptie in het land.

De belangrijkste handicap van dit moment voor de producenten, is echter sterk gedaalde waarde van de gedolven PGM-ertsen – voornamelijk bestaande uit platina, palladium en rhodium – in vergelijking met enkele jaren terug. 
De prijs van palladium is immers met meer dan 60% gedaald en die van rhodium zelfs met meer dan 85%.
Deze daling zet de financiële duurzaamheid van de gehele PGM-industrie onder druk.

Tijdens een recente ondergrondse staking bij één van de mijnen van Impala Platinum, uitte een woordvoerder zijn bezorgdheid:
This illegal protest action serves to aggravate this position at Impala Bafokeng, adding unnecessary additional pressure on the operation and, as such, its ability to sustain employment. Given prevailing low platinum group metal prices, the financial sustainability of the broader PGM industry is at risk.”
(Gezien de huidige lage prijzen van de platina groep metalen, is de financiële duurzaamheid van de bredere PGM-industrie in gevaar)

Platina is niet duur. Wij blijven dan ook in 2024 steeds gefocust op het edelmetaal.

De meest efficiënte en veilige manier om fysiek platina aan te kopen, is via uw goud999safe account