+30% Voor dit metaal


De prijs van Palladium veerde sinds 8 december zo’n 30% op – weliswaar vanaf het laagste punt van het jaar. Een heuse “short squeeze” behoort nog steeds tot de mogelijkheden (Dit schreven we over Palladium enkele dagen geleden toen de koerswinst op 15% stond).

Goud

Hoewel die prijsstijging leuk is om te zien, wachten wij tot een dergelijke rally bij zilver of platina voorvalt. 

Of waarom niet voor Goud?

Het gele metaal is alvast de absolute basis van onze portfolio. Centrale Banken wereldwijd kopiëren ons daar vreemd genoeg in (of is het andersom?).

In 2023 zal weer meer dan 1000 ton goud worden opgeslokt door het Centrale Banksysteem.

Niet geheel verrassend stevent de goudprijs ook in 2023 weer op rendement af. En dat rendement leunt heel dicht aan bij de gemiddelde prestatie van de afgelopen twintig jaar. Op moment van schrijven staan we +9,3% in 2023.

Goud kan wel eens verassende momenten veroorzaken de komende 1-2 of 3 jaar…

Zilver

Eerder deze maand vertelden we al dat zilver vanaf nu erg kansrijk wordt. Als je de laagste zilverprijs in elke decembermaand van de afgelopen vijftig jaar opzoekt, valt op dat de daaropvolgende eerste maanden van het nieuwe jaar gemiddeld een rally van ongeveer 25% vertonen.

In december zijn we met deze oefening begonnen. Want in deze maand komt vaak een tijdelijke correctie voor. Dat zien we opnieuw in 2023.
Begin deze maand begon de “dip” en op 13 december noteerden we waarschijnlijk de laagste koers van de maand.

Als we de gemiddelde stijging van de afgelopen vijftig jaar toepassen op de koers van 13 december, resulteert dit in koerswinst. Daarnaast zien we ook een opvallende doorbraak uit het huidige handelsbereik. Dit wijst op een duidelijke positieve ontwikkeling in de markt.

Op de onderstaande zilvergrafiek bevat de laatste rode “candle” de bewegingen van deze maand. Hierop hebben we de koers van 13 december aangeduid als “L1”.
We hebben geen garantie op een prijsrally, maar als die er komt, is “L2” de gemiddelde uitkomst van de afgelopen 54 jaar…

+30% Voor dit metaal
Zilver in €, maandgrafiek (Goud999Safe)

Een echte nieuwe hausse voor zilver start wat ons betreft boven die koersen uit 2020. En dat kan dan samengaan met hernieuwde interesse van het grote(re) publiek…

Maar hoe zou die interesse kunnen terugkeren? Dat kan onder andere wanneer de markt inziet dat het volgende verhaal er lijkt aan te komen:

+30% Voor dit edelmetaal
Bron: X, @peter_krauth

Zelfs zonder een rush op zilver door investeerders blijft de productie uit mijnen en recyclage nog jarenlang onvoldoende in het basis scenario.

Bestaande bovengrondse voorraden konden succesvol bufferen… Maar hoe lang kan dat nog?

Voor een belegger is dit alles toch een interessante propositie.

 

Indien u uw positie in fysiek zilver verder wil opbouwen, hebben wij zowel qua prijs, kwaliteit als veiligheid de beste optie: Goud999Safe.