Ook turbulentie voor zilver

In de nieuwsbrief van goud999 van eind vorige week (link) bespraken we de verwachte turbulentie in 2024. De zilvermarkt kwam toen niet aan bod, maar verdient nu zeker onze aandacht.

In tegenstelling tot goud, dat enkele weken geleden nog een all time high kon neerzetten, heeft zilver nog een hele weg voor de boeg als de prijs hetzelfde moet doen. 

Goud kon de afgelopen 20 jaar gemiddeld met zo’n 9% per jaar in prijs toenemen, zilver blijft met gemiddeld +7,5% per jaar achter.
Meer nog, in dollar noteert de zilverprijs slechts op de helft van een speculatieve top uit 1980 (44! jaar geleden).

Maar zeker niet alles is kommer en kwel. Als we uit de geschiedenis kunnen leren, merken we op dat zilver het investeerders al vaker moeilijk heeft gemaakt in een stierenmarkt. Eenmaal de prijs echter “vertrekt”, is dat allemaal weer snel vergeten.

Zo zagen we in 2020 een prijs rally van 130% op amper zes maanden. Tussen oktober 2008 en april 2011, ging de zilverprijs maal vijf…

Voor 2024 speculeren we dat de prijs van zilver uit het patroon zal breken dat de markt sinds de zomer van 2020 in bedwang houdt. Begin december 2023 stonden we daar trouwens al heel dicht bij, maar een sterkere dollar zorgde ervoor dat traders een stap terug deden.

Toch zien we dit hele proces als de voorbereiding op een uitbraak van de prijs naar boven.

De fysieke zilvermarkt oogt immers gezond.

Zoals Maarten Verheyen op 10 januari schreef in zijn nieuwsbrief (42% van mijn portefeuille zit in …) was er voor 2023 een fysiek tekort van ongeveer 140 miljoen ounces zilver.

De fysieke zilvermarkt in 2023 kan je dan zo samenvatten:

– Aanbod uit mijnen en recyclage: 1 miljard ounces
– Vraag van industrie en beleggers : 1,14 miljard ounces

Heel veel moeilijker wordt het dan niet.

Chinese Futures Markten

Een opmerkelijk verhaal vandaag, is het feit dat de zilverprijs in China momenteel aanzienlijk hoger noteert dan in het Westen.
Deze prijsverschillen op de Chinese futures markten (Shanghai) zijn significant, op moment van schrijven bedraagt het verschil zelfs zo’n 10%!

Ook turbulentie voor zilver

 

Bron: X

De quotering van de zilverprijs op de beide Chinese futures markten in Shanghai (SGE en SFE), zetten de prijs dus heel wat hoger dan bij ons in het Westen.

Er is vandaag een duidelijke incentive om fysiek zilver vanuit het Westen naar China te sturen!

Dit is belangrijk omdat China sowieso een grote consument is van zilver. 

Enerzijds komt dat door een grote interne markt van beleggers, anderzijds door een dominante positie bij veel industriële toepassingen van zilver. Bedenk maar hoe bijna alle zonnepanelen vandaag in China worden geproduceerd.

Een andere belangrijke opmerking over de Chinese futures markten, is dat de handel in zowel zilver als goud, daar veel meer in “echt” fysiek metaal gebeurt, in vergelijking met de handel in Londen en New York (vooral papieren trades).

Dit zou kunnen betekenen dat de Chinese prijs de waarde van fysiek zilver op de wereldmarkt nauwkeuriger weerspiegelt.
Dankzij dit prijsverschil, zal zilver nu “van nature” nog makkelijker richting China kunnen vloeien. 

Zilverprijs

We schreven hierboven al dat de zilverprijs begin december niet kon uitbreken en sindsdien wat terugviel. 

Die prijsactie werd gestuurd door de banken (bullion banks), die short posities opbouwden. Zij verkochten zilver dat ze niet hebben, met de bedoeling om dit zilver terug te kopen aan een lagere prijs. 
In december schreven we enkele malen dat de eerste maanden van elk kalenderjaar vaak positief zijn voor de zilverprijs. 
Zilver aankopen in december blijkt dan enkele maanden later heel vaak een goed idee. Nu de zilverprijs tot in januari corrigeert, blijft dat verhaal zeker geldig. 

Van de laatste 28 handelsdagen waren er slechts 9 dagen waarbij de prijs van zilver hoger kon sluiten.

Ook turbulentie voor zilver

 

Bron: Goud999Safe

We kunnen ons dus voorstellen dat de speculanten bijna klaar zijn om het op te geven. En net daarop wachten de banken om hun short posities af te bouwen.

Verkoopdruk wordt dan koopdruk.

De kans dat de beste aankoopkans van heel 2024 al in de maand januari valt, zit er dus echt wel in (ook al zullen de speculanten in New York dat vandaag niet geloven). 
Ergens in de loop van 2024, willen we dan DE uitbraak zien die de volgende fase van de stierenmarkt inzet…

We kijken uit naar een spannend jaar op de zilvermarkt, turbulentie in zilver, kan een leuk verhaal worden!

Fysiek zilver aankopen kan eenvoudig en aan de beste voorwaarden in uw goud999safe account.